Itt a Nincsenapám, seanyám Mannequin Challenge!

2016. 12. 20.

Nagysikerű idei bemutatónk, a Nincsenapám, seanyám szereplőivel és az előadás saját zenéjének felhasználásával készült első Mannequin Challenge videónk!

A Kolibri Színházé az első olyan színházi Mannequin Challenge videó Magyarországon, amely teljes egészében az előadás anyagából készült, beleértve a háttérzenét is. Kihívás videónkat a Nincsenapám, seanyám díszletei között, az előadás szereplőinek közreműködésével forgattuk le, a háttérben pedig a színészek által játszott élőzene hallható.

A Mannequin Challenge egy Amerikából indult internetes játék, amely október közepe óta hihetetlen sebességgel terjed a közösségi felületeken. A népszerű új kihívás lényege, hogy egy percre mozdulatlanná dermedt, különös pózokba merevedett embereket videóznak le, és csak az utolsó másodpercekben derül ki, hogy a „kirakatbábuk” valójában egy élő állókép szereplői.

Ahogy szinte minden újkori őrületnek, természetesen a Mannequin Challenge-nek is megtalálhatjuk az elődjét a régebbi korokban. Ez a kezdeményezés az élőkép, azaz a tableau vivant műfajára vezethető vissza, amely a 18-19. században élte virágkorát. Ekkoriban az arisztokrácia kedvelt szórakozása volt híres festmények, történelmi események vagy irodalmi témák megjelenítése úgy, hogy a szereplők korhű kosztümbe öltözve élőképpé dermedtek néhány percig. Ezeket a különleges produkciókat a főúri palotákban zajló társasági rendezvényeken, ünnepségeken, vagy akár családi körben mutatták be egy-egy kivételes alkalomhoz kötődve – de Budapesten például a Nemzeti Színházban és a Redoute-ban (Vigadó) is előadtak élőképeket. A közönség remekül szórakozott a produkciókon, nemkülönben a résztvevők, akik hosszasan készültek egy-egy ilyen bemutatóra, hiszen gondosan ki kellett találni a pozitúrákat, elkészíttetni a megfelelő jelmezeket, díszleteket és kiegészítő kellékeket.

Akkor is, most is sok múlott az alkotók kreativitásán, hiszen csak egyedi megoldásokkal teremthető meg az a különleges összhatás, ami néhány percre beszippantja, elvarázsolja a nézőt.

Reméljük, hogy Mannequin Challenge videónk az élőképekhez hasonló élményt nyújt nézőinknek – csak némileg újra hangszerelve.

A videót Vidovszky György rendező ötlete alapján, az előadás szereplőinek közreműködésével Bárdi Gergő készítette.