Gyerekektől gyerekeknek – Lengyel-magyar koprodukció a Kolibri Fészekben

2018. 11. 16.

Lengyel gyerekversek alapján, magyar gyerekek részvételével tart workshopot a krakkói Teatr Ludowy rendezőnője a Kolibri Fészekben november 20. és 22. között. A koprodukcióban két lengyel színész mellett Megyes Melinda, a Kolibri színésznője is közreműködik.

Julian Tuwim, a két világháború közti lengyel gyerekirodalom egyik legnépszerűbb költőjének versei adják az alapját annak a két napos workshopnak, amelynek során Magdalena Miklasz rendezőnő szövegekkel és zenével kísért, közös alkotásra invitálja a gyerekeket. A résztvevők különféle szerepekbe helyezkedve madárrádiót alkotnak, szóvonatot építenek, répamesét játszanak és együtt utaznak el a Hangutánzók Országába. A több európai országot – köztük Angliát, Észt-, Magyar- és Lengyelországot – felölelő, három helyszínen zajló nemzetközi projekt célja, hogy a gyerekek a rajz, az ének és a hangszerek segítségével felfedezzék a versek irodalmi jelentésén túl a bennük rejlő ritmust és zeneiséget, és megtapasztalják, hogyan lehet a sokszínűség által közösséget teremteni.

“A mozdony robogva száguld és elviszi a gyerekeket Európa különböző részeibe. Kipp-kopp! Kipp-kopp! A vonat átszeli az országhatárokat. A vagonokban sok az utas, és mindegyikük más országból jön. Hogyan értik meg egymást?
A verebek Magyarországon is éneklik, hogy ćwir, ćwir? A mozdonyok Észtországban is azt dohogják, hogy uff-puff? És Csehországban hallani hajnalban azt, hogy kukurikú? Hogyan értjük meg egymást, amikor a robogó vonatban egyedül a közös utazás köt össze minket? A zene siet a segítségünkre. És mi az, amit a legjobb énekelni? A verset. Énekeljünk hát együtt lengyelül, észtül, csehül, magyarul, lássuk csak, hogyan értjük meg egymást!” – olvashatjuk az előadás ismertetőjében.

A két napos workshopot követően harmadik nap, november 22-én a gyerekek egy rövid – videófelvételekkel és énekkel színesített – előadás keretében bemutatják a szüleiknek, mit hoztak létre a színházi műhelymunka során. Ekkor kerül sor a program záróeseményére is, a Children to Children (Gyerekektől Gyerekeknek) interaktív előadás bemutatására, amelyben az élő magyar produkció mellett videófelvételeken mutatják be az Angliában és Észtországban elkészült alkotásokat, és eképpen összegzik a három országban folyt munka tapasztalatait.

A három napos programnak magyar részről a Kolibri Fészek ad otthont, és az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola első osztályos művészi tagozatos tanulói vesznek részt benne, akik Magdalena Miklasz rendező, Anna Stela zenei vezető, valamint három színész – Patrycja Durska (Teatr Ludowy),  Paweł Kumięga (Teatr Ludowy) és a Kolibris Megyes Melinda – irányításával hozzák létre ‘több nyelven, de egy szólamban‘ szóló produkciójukat.

A projekt a Lengyel Kulturális Minisztérium finanszírozásával , a 2017-2021 közötti időszakra, a „Függetlenség” program keretén belül, a „ Kulturális hidak” pályázatából finanszírozva jött létre.