KOLIBRI 30 – a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében

Program:

10.00 Kolibri 30 – Locspocs és a sárkánylány 

14.00 Kolibri 30 – Kvíz – Ez a program technikai okok miatt ELMARAD!

19.00 Kolibri 30 – Gála

Harminc évesek lettünk, s ebből az alkalomból 2022. május 14-én egy egész napos szülinapi meglepetéssel kedveskedünk közönségünknek: a minket szerető gyerekeknek, felnőtteknek, fiataloknak és idősebbeknek, akik 30 évvel ezelőtt láttak minket, s azoknak is  akik ma látogatnak el hozzánk először. 

Délelőtt 10 órától a Locspocs és a Sárkánylány c. előadásunkat izgulhatják végig.

Délután 14 órától egy játékos KVÍZ vetélkedőnek lehetnek aktív résztvevői vagy lelkes szemlélői .  A négy fős csapatokban 2 vállalkozó szellemű néző, 1 színész és egy színházi háttérszakember vesz részt. A közös játék során hallgathatunk fülbemászó dallamokat, megcsodálhatjuk számos előadás jelmezét, kipróbálhatjuk Háry János szekerét, felülhetünk János vitéz lovára. Megismerhetünk érdekes színházi mesterségeket és talalkozhatunk a Kolibri Színház művészeivel. 

Este 19 órától az elmúlt 30 év előadásainak dalaiból készült válogatással zárjuk a születésnapot. A GÁLÁ-n elhangzó dalok között visszaemlékezéseinket, történeteinket osztjuk meg nézőinkkel.

A Kolibri Színház vár!

 

Novák János ügyvezető igazgató gondolatai a jubileum kapcsán:

Harminc éves a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A kerek évforduló kiváló alkalom arra, hogy együtt ünnepeljük az elmúlt évtizedekben az alapító tagokhoz csatlakozó, több generációt felvonultató társulatot, szerzőket, alkotótársakat és az évek során velünk együtt felnövekvő, minket szerető közönséget. Jubilálunk a szülőkkel, tanárokkal és gyerekekkel, akik visszatérőn választják előadásainkat, újranézik a régi kedvenceket, izgatottan és bizalommal várják az új bemutatókat, a kolibris meglepetéseket.

Köszöntjük fenntartóinkat, akik lehetővé tették, hogy évről évre tovább fejlődjön társulatunk. A biztos háttér alapozta meg és működteti gazdag repertoárunkat, melyben 0-18 éves korig minden korosztály megtalálhatja az őt leginkább érdeklő tartalmakat.

Sok műfajban voltunk úttörők. Ma már színházunkban a báb- és élőszínházi előadások mellett operával, koncertekkel és mozgásszínházi produkcióval is rendszeresen találkozhatnak nézőink.

Kiszélesítettük a hagyományosnak tartott gyerekszínházi korosztályokat. Lemondtunk arról, hogy korhatár nélkül, „általában” játszunk gyerekeknek, cserébe rátaláltunk azokra a tartalmakra, melyekben a különféle korcsoportok ráismernek saját élményeikre, problémáikra. Magyarországon mi játszottunk először csecsemőkorú nézőknek, és úttörő szerepünk volt az ifjúsági korosztály sajátos nézőpontját bemutató előadások hazai elterjedésében is. A szakmailag magas színvonalú és gondos dramaturgiai munka eredménye, hogy a klasszikusok egyszerre szöveghű és formai újdonságokat kínáló feldolgozásai mellett rendszeressé váltak színházunkban a magyar ősbemutatók. Előadásainkban ismerős tartalmakhoz társulnak a meglepetések!

Külföldi kapcsolataink hozzásegítettek minket az aktuális nemzetközi sikerdarabok meghonosításához, és – ezzel párhuzamosan– a magyar szerzők európai megismertetéséhez. Ennek legfőbb fóruma a hazánkban 2000 óta kétévente megrendezett Kaposvári Nemzetközi ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé. 2003 óta folyamatos a részvételünk a több tucat társulatot felvonultató európai uniós együttműködésekben, mint a Glitterbird, a Platform 11+, a Platform Shift+, a Small Size, valamint a jelenleg is futó EuropeFiction, PlayOn! és Mapping. Ezt honorálták idén az online közvetítésben megtartott világkonferencián, melynek keretében ASSITEJ Életműdíjjal ismerték el eddigi munkám.

A kincseket, melyekre rátalálunk a nagyvilágban, elhozzuk a Kolibri Színházba, hogy a magyar gyerekek is megismerhessék azokat. A színházi élmény hozzájárulhat személyiségük megerősödéséhez, egész emberré válásukhoz. Szeretnénk, ha a színházunkban megélt élmények a konfliktuskezelésben, egyéni hivatásuk megtalálásában segítené őket életük során. Egy jó gyerek- vagy ifjúsági előadás elősegítheti, hogy nézőink felnőttként gazdagabb, boldogabb élet éljenek majd. Bízunk a színház személyiséget és közösséget egyaránt formáló, mintaadó szerepében! Együtt növünk fel!  

 

 

 

“HARSÁNY KIÁLTÁSOK TAVASZI REGGEL” – Novák János zenés Kosztolányi-estje

A már közismert Ady-dalok és Szép Ernő szintén sikert arató megzenésített versei után színházunk igazgatója, Novák János, csellóművész, zeneszerző, elóadóművész és rendező ezúttal Kosztolányi Dezső általa megzenésített költeményei közül válogatott össze egy csokorra valót. A dalok előadásában Tóth Tamás gitárművész segíti. A dalok közt időnként elhangzik majd egy-egy rövidke Esti Kornél novella is, Horváth Péter tolmácsolásában.

Áruló

A lány veszélyben van, egyszerre bujkál befolyásos anyja és egy titokzatos aktivista elől. Senkiben sem bízhat, úgy érzi, minden lépését figyelik, követik, ezért úgy dönt, a saját kezébe veszi az irányítást: mindent technikai lehetőséget bevet, hogy szemmel tartsa üldözőit. Társa az akcióban egy egyszerű pizzafutár, aki – a nézőkkel együtt – próbál segíteni a lánynak. A tét nem kicsi: biztonság vagy szabadság, kontroll vagy veszélyekkel teli jövő. Hős legyen a lány vagy áruló?

A PlayOn! nemzetközi együttműködésben készült előadás a maga nemében egyedi vállalkozás: a fordulatokkal tarkított eseménysort a nézők egy telefonos applikáció segítségével alakítják, befolyásolják, így a nézők valóban résztvevőknek érezhetik magukat, nem csak passzív szemlélődőnek. A döntés a kezükben van.

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a University of York (UK) és a Teatr Ludowy (Lengyelország) koprodukciója.

 

Előbemutató: 2022. június 4.

 

Locspocs és a sárkánylány

Emlékeztek Locspocsra, a kis tengeri szörnyre, aki félt a víztől, de megtanult úszni és komoly hőstetteket hajtott végre, hogy megtalálja elveszettnek hitt szüleit? Nos, Locspocs felnőtt, és házasodni készül. Szíve választottja az a japán sárkánylány, akivel még kölyökkorában barátkozott össze. Csakhogy egyikük szülei sem örülnek a házassági tervnek. „Tűz és víz nem egymáshoz való!” Locspocs azonban nem hagyja magát, tűzön-vízen át küzd a szerelméért. A Locspocs-sorozat legújabb epizódja jubileumi produkció is egyben: a kis tengeri szörny története pontosan 30 éve, a Kolibri Színház megalakulásakor indult hódító útjára, s kalandjait három évtizede lankadatlan figyelemmel és szeretettel követik kicsik és nagyok egyaránt.

Az előadás időtartama kb. 110 perc egy szünettel.

Bemutató: 2022. március 19.

 

 

 

“talán volt egy-két este…”

2022-ben ötven éve már, hogy Cseh Tamás és Bereményi Géza elhatározták, hogy az addig már két éve írt titkos dalokkal a Huszonötödik Színházban bemutatkoznak…a DAL nélkül talányos címmel. Novák János, Márta István, Kecskeméti Gábor, kedvükre lettek társak, – ők az Ad Libitum együttes. A Petőfi Irodalmi Múzeuma Cseh Tamás Archívuma Hanák Gábor összeállításában ritkán hallott felvételeket mutat be. A hetvenes-nyolcvanas években hűséges közönség figyeli a dalnokot, fontos játékfilmekben van jelen, amelyekben Cserhalmi György az egyik sztár, aki ez alkalommal a vendég és szereplő.
Cseh Tamás születésnapján, a kultúra napján a Kolibriben.
„Micsoda útjaim voltak nekem…
micsoda egy zűrzavar, hány tévedés,
tán hazudtam is, és volt egy kevés,
nem is tudom, hogy hívjam azt,
talán volt egy-két este…
ami nincs megnevezve,
és valószínű, hogy már így is maradnak;
nevezetlenül…”

Az est támogatója a Petőfi Irodalmi Múzeum – Cseh Tamás Archívum.

           cseh tamás archívum

Sam, avagy felkészülés a családi életre

Sam neve lengyelül azt jelenti: egyedül. A kortárs lengyel ifjúsági dráma egy kamaszfiú útkeresését követi végig, akinek a szülei válófélben vannak. A groteszk családtörténet olyan torokszorító témákra kérdez rá, mint a válás, a vallás vagy a hagyományos családmodell túlélési lehetősége, miközben különleges érzékenységgel és humorral beszél a gyermeklét problémáiról.

 

Az előadás időtartama 90 perc szünet nélkül.

Bemutató: 2021. december 11.