“Duplán örülünk” – Ismét jelölést kaptunk a Kritikusok Díjára!

2015. 08. 04.

Örömmel tudatjuk veletek, hogy színházunk előadása, A trollgyerek jelölést kapott a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díjára.

A svéd Selma Lagerlöf – a Nils Holgersson írója, az első nő, aki 1909-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat – ebben a balladisztikus mesében a minden kultúrában létező váltott gyerek témáját járja körül, és ezzel ősi szülői és gyermeki félelmeket mozgat meg. Az erdőben sétálva egy boldog, jómódú házaspár szépséges, rózsaszín csecsemőjét elcseréli a maga csúf, visszataszító gyerekére egy troll­banya. Hogyan fogadja ezt a szűkebb és a tágabb környezet? Az anyában (Megyes Melinda) a kezdeti viszolygás ellenére felülkerekedik az együttérzés, ám az apa (Mészáros Tamás) képtelen elfogadni a rusnya teremtményt, a babonás falubeliek pedig legszívesebben agyonvernék. (A Magyar Narancs A trollgyerekről)

A Színházi Kritikusok Céhe idén 35. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A tizenöt kategória nyerteseinek névsora szeptember 20-án, a Trafóban megrendezett átadó ünnepségen derül ki, melyet idén Boross Martin rendez.

_MG_7485.photo_szlovakjudit

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díjáért a tatabányai Jászai Mari Színház Kutyafül, macskakő, egérút (rendező: Kolozsi Angéla) és a Stúdió K Színház Maya hajója (rendező: Fodor Tamás) című produkciójával együtt A trollgyerek című darabunk is indul.

trollgyerekk

Novák János rendező, színházunk igazgatója a hír kapcsán úgy fogalmazott: “Duplán örülünk a jelölésnek. Ugyanis A trollgyerek a 2003-ban bemutatott Médea gyermekei című előadásunkhoz hasonlóan olyan súlyos családi konfliktusok színpadi feldolgozását vállalja, amelyek egyaránt foglalkoztatják a szülőket és a gyerekeket. Ezzel a produkcióval új utakat, új színházi jelentéstartalmakat és új formákat próbálunk találni. Nagyon örülünk, hogy ezt a törekvésünket a kritikusok is méltányolják. Szurkolunk az előadásnak”.