Cyber Cyrano 150!

2017. 05. 15.

Hétfőn este 150. alkalommal játsszuk Tasnádi István Cyber Cyrano című darabját Vidovszky György rendezésében.

Amikor a képzelet erősebb, mint a valóság. Mikor a virtualitás valódibbnak tűnik, mint a mindennapi realitás. Egy darab arról, hogy mire jó az internet. És hogy mire nem… 

 

A Platform 11+ európai együttműködés keretében 2010 novemberében debütált előadás megtörtént esetet dolgoz fel. Vidovszky György rendezése 2011-ben megnyerte a VI. Gyermek- és Ifjúsági Szemle díját a virtuális világban létrejövő kamasz dráma korszerű megjelenítéséért, valamint az ASSITEJ Magyar Központja Üveghegy-díját az évad legjobb gyermek- és ifjúsági előadásáért.

 

 

Tasnádi István: Cyber Cyrano

Látványtervezők: Sárosi Anita és Vicsek Viktor. Zene: Monori András. Mozgás: Gyevi-Bíró Eszter. Konzultáns: Varga Bence. A rendező munkatársa: Gyevi-Bíró Eszter. Rendezőasszisztens: Hajsz Andrea. Rendező: Vidovszky György. Játsszák: Dér Zsolt, Nemes Anna, Tóth Eszter/Varga Lili.

 

 

Így látta a kritika a Cyber Cyranót:

Kivételesen tehetséges produkció született, s nem közhelyekből és didaktikus igazságokból áll, hanem éles helyzetekből, kiváló, hiteles színészekből. Vidovszky György rendező és nagyszerű csapata mutatja be az előadást. (…)  A darabot Tasnádi István jegyzi. Azon kevés színpadi szerzőink egyike (…), ki a szó legnemesebb értelmében alkalmazott drámaíró: darabjai a színházat szolgálják. (A legjobb hely – Színház.net, Tompa Andrea írása)

Már ez az első perc tökéletesen kifejezi, hogy miről van szó: digitális bennszülöttekről, akik nem megtanulták a számítógép és internet használatát, hanem az első perctől épp olyan természetes számukra mindez, mint a játékautók, a tévé-távirányító vagy a papír meg a színes ceruza. És ha innen nézzük, nem is csoda, hogy a személyiségük is csak akkor áll össze teljesen, ha az online jelenlétüket is hozzávesszük a hús-vér valóhoz. (…) Ennek a megértése és színházi nyelvre fordítása az, ami az évad egyik legjobb rendezésévé teszi Vidovszky Györgyét. (Tasnádi István: Cyber Cyrano – Ellenfény.hu, Kovács Bálint írása)

A Kolibri Színház előadása (…) nem fenyegető ellenségként, és nem is szürke eminenciásként mutatja a virtuális valóságot, hanem akként, ami: emberek által használt közeg, ami eszköz. S hogy minek az eszköze, azt mi magunk döntjük el, nem más. (Színház ajánló: Tasnádi István: Cyber Cyrano – 7óra7.hu, Ugrai István írása)