Áruló – Rendhagyó ifjúsági előadás készül a Kolibriben

2022. 05. 03.

Nyomozó játéknak titulált, digitális interaktivitásra épülő előadást rendez Vidovszky György a Kolibri Pincében, az előbemutatót június 4-én tartjuk.

Az április 30-i olvasópróbával megkezdődtek Az áruló című új ifjúsági előadás próbái a Kolibri Pincében, Vidovszky György rendező vezetésével.

„A lány veszélyben van, egyszerre bujkál befolyásos anyja és egy titokzatos aktivista elől. Senkiben sem bízhat, úgy érzi, minden lépését figyelik, követik, ezért úgy dönt, a saját kezébe veszi az irányítást: minden technikai lehetőséget bevet, hogy szemmel tartsa üldözőit. Társa az akcióban egy egyszerű pizzafutár, aki – a nézőkkel együtt – próbál segíteni a lánynak. A tét nem kicsi: biztonság vagy szabadság, kontroll vagy veszélyekkel teli jövő. Hős legyen a lány vagy áruló?” – veti fel a kérdést az előadás.

A PlayOn! – New Storytelling with Immersive Technologies nemzetközi együttműködés keretében készülő produkció a maga nemében egyedi vállalkozás: a fordulatokkal tarkított eseménysort a nézők egy telefonos applikáció segítségével alakítják, befolyásolják, így a nézők valóban résztvevőknek érezhetik magukat, nem csak passzív szemlélődőnek. A döntés a kezükben van.

A színdarabot Esther Richardson és Cecilie Lundsholt „Traitor” című eredeti műve alapján, Rupp Anikó fordításának felhasználásával Eck Attila és Vidovszky György írta. A látvány- és jelmeztervező Pajor Patrícia és Herman Anett, a zeneszerző Monori András, a szoftver fejlesztő Ben Kirman (UK), a technikai tervező Farkas István, a videókat Albert Kinga, a web designt Gidró Nándor készíti. Vidovszky György munkáját Gyevi-Bíró Eszter pedagógiai szakértő és Hajsz Andrea rendezőasszisztens segíti.

A főbb szerepekben Nyirkó Krisztinát, Tisza Beát, Krausz Gábort és Nizsai Dánielt láthatjuk, az előadásban közreműködő játékmester Fekete Balázs és Keszte Bálint.

A Kolibri Színház, a University of York (UK) és a Teatr Ludowy (Lengyelország) koprodukciójában megvalósuló előadás előbemutatóját június 4-én tartjuk a Kolibri Pincében.

Fotó: Albert Kinga