ASSITEJ Életműdíjjal tüntették ki Novák Jánost

2021. 03. 31.

Nagy örömmel és szeretettel gratulálunk színházunk igazgatójának, Novák Jánosnak, akit a mai napon, a 20. ASSITEJ Nemzetközi Világtalálkozó alkalmával életműdíjjal jutalmaztak.

A gyermek- és ifjúsági színház területén végzett kiemelkedő és nagyhatású, a fiatal közönséget több évtizede elhivatottan szolgáló munkája elismeréseként az ASSITEJ, a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi szövetsége életműdíjjal tüntette ki Novák Jánost, a Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház igazgatóját, az ASSITEJ Magyar Központ elnökét. A díjat a 2021. március 22. és április 1. között – a világjárványra tekintettel a digitális térben – megrendezett 20. ASSITEJ Nemzetközi Világtalálkozó alkalmával adták át. A március 31-i díjátadó ünnepséget élőben közvetítették az ASSITEJ weboldalán.

Novák János (fotó: Szántó Fanni)

Az ASSITEJ Életműdíjjal háromévente azokat a színházi szakembereket jutalmazzák, akik hosszú, kivételes karrierjük során meghatározó és inspiráló szerepet töltöttek be hazájukban a magas művészi színvonalú gyermek-és ifjúsági színház megteremtésében és fejlődésében. Nagy öröm és büszkeség a hazai színházi szakma, a társulat és a közönség számára egyaránt, hogy a rangos elismerést, amelyet a világon legfeljebb hárman kapnak meg, idén Novák Jánosnak ítélte oda a nemzetközi ASSITEJ bírálóbizottsága.

Novák János rövid videóüzenetben köszönte meg a díjat, amit Bebê De Soares, a nemzetközi ASSITEJ egyik alelnökének laudációja előzött meg:

 

Novák János mellett a mexikói Berta Hiriart és az írországi Emelie Fitzgibbon részesült az ASSITEJ életműdíjában.

Mindhárom díjazottnak szívből gratulálunk!

Az ASSITEJ (Association Internationale du Théâtre pour l’Enfance et la Jeunesse) egyesíti a gyermek-és ifjúsági színházakat, társulatokat, szervezeteket és magánszemélyeket a világ minden tájáról. 1965-ben azzal a céllal jött létre, hogy hangsúlyozza a gyerekek kultúrához, művészethez és oktatáshoz való jogát. A szövetség világszerte mintegy 100 országban képviselteti magát. Az ASSITEJ Magyar Központ, a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi szövetségének magyar egyesülete 1971-ben jött létre, és 2000 óta működik a Kolibri Színházban, Novák János elnökletével. Alapvető célkitűzése, hogy Európa legszínvonalasabb gyermekszínházi törekvéseit bemutassa Magyarországon, illetve a legjobb magyar gyerekelőadásoknak és szerzőknek nemzetközi ismeretséget szerezzen. Legfőbb tevékenysége a kétévente megrendezésre kerülő Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálé megszervezése és lebonyolítása.