A méhek istene címmel készül idei első bemutatónk

2019. 10. 22.

Az október 21-i olvasópróbával megkezdődött A méhek istene című ifjúsági előadásunk próbafolyamata Kiss Márton író-rendező vezetésével. A bemutató december 7-én lesz a Kolibri Pincében.

A Csöngő és a Minden dolgok könyve után újabb fiataloknak szóló produkciót visz színre a Kolibri Színházban Kiss Márton, aki a darabot szerzőként is jegyzi. A méhek istene egy család történetét mutatja be, és egy közismert személyről szól, úgy, ahogy eddig még senki sem látta, és ahogy még soha senki nem gondolt rá.

„A történet egy család életének tizenhárom évét foglalja magába, a gyereknevelés meghatározó élményeit követi végig. Arról szól, hogy a családban mindenki arra törekszik, hogy alapvetően jó legyen. Kiskorunktól fogva azt nevelik belénk, hogy legyünk nagyon-nagyon jók. Úgy, ahogy azt a felnőttek, az iskola, a társadalom szeretné. Ez hosszú távon, szélsőséges esetekben sajnos megfelelési kényszert szül (…) Érzékeljük a megfelelésből fakadó, ki nem mondott feszültségeket, amelyeket aztán a gyerek is átvesz, aki annyira a legjobbat akarja magának és a családjának, hogy abból végül szörnyű dolgok születnek” – mondta a Pesti Műsornak adott interjúban Kiss Márton.

Az előadás három főszereplő – apa, anya és gyerek – összetett lélektani viszonyát állítja fókuszba. A Minden dolgok könyvéhez hasonlóan A méhek istene is a családon belüli erőszak tematikáját járja körül, de egészen más nézőpontból. Hogyan változik a hatalmi hierarchia a családon belül, és hogyan növi ki magát a családon kívülre? Mi történik, ha a terror idővel teljesen máshonnan szabadul el, mint azt elsőre gondolnánk? Ezeket a kérdéseket vizsgálja az előadás – sok humorral, empátiával és zenével. A Kolibri Színházban megszokott módon, az előadáshoz színházi nevelési foglalkozás kapcsolódik, ahol a fiatalok drámapedagógusok vezetésével beszélik meg és dolgozzák fel a látottakat.

A produkció főszerepeit Grisnik Petra m. v., Szanitter Dávid, Ruszina Szabolcs és Mészáros Tamás alakítják. 

Az előadás dramaturgja Horváth Péter, a zeneszerző Sulyok Benedek, a látványtervező Polgár Péter, a szcenikus Farkas István, a kellékes Reymeyer Dóra, a rendező munkáját Vajdai Veronika segíti.

„Szándékosan nem szeretném elárulni, hol és mikor játszódik a történet, mert a cselekmény során majd szépen lassan a főszereplő család alá fog szaladni a történelem kereke. Egyébként, ha a valós eseményeket elengedjük, ez a színdarab akár történhetne itt és most ebben az országban, vagy egészen máshol. Szeretnénk, ha a valós és az általam kitalált események okán a meglepetés, felismerés, megdöbbenés erejével hatna előadásunk a nézőkre” – előlegezte meg a rendező.

A képek a hétfői olvasópróbán készültek

A méhek istene ősbemutatóját december 7-én tartjuk a Kolibri Pincében.

A Kiss Mártonnal készült teljes interjú a Pesti Műsor 2019. novemberi számában olvasható.