„A képzelőerő képes legyőzni a félelmet” – Itt a 2022-es Gyermekszínházi Világnapi üzenet

2022. 03. 20.

Március 20. a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi ünnepe. Az ASSITEJ világszervezet által meghirdetett világnapon idén Sue Giles, az ASSITEJ elnökének üzenete járja be a világot.

Az ASSITEJ, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Világszervezete azzal a céllal jött létre, hogy összefogja a világ gyermekszínházait, művészeit. A szövetség művészi, kulturális és pedagógiai céljai között szerepel a nemzeti határokon átívelő együttműködések, információ- és tapasztalatcsere, valamint a kölcsönös megértés és fejlődés megvalósítása az egyenlőség és a gyermekek művészethez való joga jegyében. 

Az ASSITEJ  március 20-át hirdette meg Gyermekszínházi Világnapnak. Ezen a napon jeles színházi alkotók világnapi üzenetét teszik közzé, amelyet az öt földrész minden gyerekelőadása előtt felolvasnak a nézőknek. Az üzenet így pár percre összekapcsolja a világon valamennyi gyerek- és ifjúsági előadás alkotóit, a művészeket és a közönséget, a pedagógusokat és a szülőket. 2012 óta az ASSITEJ világszervezet jelszava, hogy „Vigyél el egy gyereket színházba ma!” – a világnapon nyomatékosítjuk az elkötelezettségünket, hogy minden gyermeknek joga van a korosztálya számára létrehozott művészi élményekhez.

 

Sue Giles, az ASSITEJ elnökének üzenete a 2022-es Gyermekszínházi Világnap alkalmából:

A Gyermekszínházi Világnap kiemelkedő dátum az ASSITEJ egész éves tevékenységében. Az ASSITEJ mindenkit arra ösztönöz, hogy ‘Vigyen el egy gyereket színházba ma!’ – emlékeztetve a felnőtteket a felelősségükre, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék hozzá a környezetükben élő gyerekeket és tizenéveseket a művészeti élmények megtapasztalásához.
Színházba vinni egy gyermeket egyrészt lehetőséget teremt arra, hogy újra kapcsolódni tudjanak az élő előadásokhoz, érzelmekhez és a többi emberhez; másrészt arra, hogy hozzájáruljunk a gyermekek és tizenévesek művészethez, kultúrához és önkifejezéshez való alapvető jogainak érvényesítéséhez. Elengedhetetlenül fontos, hogy figyeljünk a gyermekekre és a fiatalokra – hogy meghallgassuk őket és elfogadjuk igényeiket a változásra.
Az ASSITEJ Kiáltványát idézve, úgy látjuk, hogy bőven van még tennivalónk az ENSZ gyermekjogi egyezménye 13. és 31. cikkelyével kapcsolatos kötelezettségeink teljesítéséhez.
Ez különösen igaz a jelenlegi világjárvány idején, amikor égető szükség biztosítanunk minden gyermek számára azt, hogy egyenlő esélye legyen egészséges, fenntartható világban élni. A művészeteknek nemcsak abban van óriási szerepük, hogy a képzelet segítségével megmutassuk azt a világot, amelyet gyermekeink számára és velük közösen szeretnénk megteremteni, hanem abban is, hogy aktív lépéseket tegyünk a társadalmaink jobbítása érdekében.
Most van itt az idő, amikor a legnagyobb szükség van az élő színházra és előadásokra, amelyek megerősítsenek minket abban, hogy a képzelőerő képes legyőzni a félelmet. Olyan időket élünk, amikor a színművészek bátorsága és meggyőződése világszerte lehetőséget teremt a gyermekek és fiatalok számára a fellélegzésre, a katarzisra és az öröm kifejezésére. Rendkívüli találékonyságnak és eltökéltségnek lehetünk tanúi: világszervezetünk tagjai bebizonyították, hogy az előadóművészek elhivatottsága a gyermek és ifjúsági színház iránt megrengethetetlen. Közösségünk egyre erősebbé válik.
A gyermekek és a fiatalok az elmúlt időben kénytelenek voltak megélni a szocializáció, a bizalom és a remény hiányát, ami a mentális egészségüket is jelentősen befolyásolta. Ennek a jelenségnek a világ döntéshozói is egyre nagyobb figyelmet szentelnek. A fiatal közönségünknek egyre nagyobb igénye van a művészetre, a kultúrára, a színházra és előadásokra, mint valaha; azokra a létfontosságú élményekre, melyek kiszélesítik a látókörüket, lehetővé varázsolják a lehetetlent, szórakoztatnak, csodálkozásra bírnak, szépséget és érzelmeket közvetítenek. Szükségük van olyan élményekre, melyek értelmet adnak kaotikus világunknak és emlékeztetnek az emberi kötelékek fontosságára.
A Gyermekszínházi Világnap minden felnőttet arra ösztönöz, hogy ‘Vigyen el egy gyereket színházba ma!’ – történjék ez bárhol és bárhogyan: az utcán, egy intézményben vagy a lakásotokban, monitoron keresztül, rádióban hallgatva vagy elmesélve, játék vagy alkotás útján. Mi ott leszünk és minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy megteremtsük a varázslatot, amit mindannyiunk életét szebbé teszi.
 
(Fordította: Zsoldos Krisztina és Rupp Anikó)
***
A Kolibri Színház az idei Gyermekszínházi Világnap alkalmából legújabb bemutatóját, a Locspocs és a sárkánylány című, március 19-én debütált előadását játssza.