A binaurális hang a színházban – A Kolibri Színház új kísérleti projektje

2018. 05. 15.

A IX. Kaposvári ASSITEJ Biennálé keretében, a Platform Shift+ nemzetközi együttműködés Kreatív Fórumának részeként mutattuk be a Kolibri Színház legújabb projektjét, amelyet a norvég Teatret Vårttal és a cseh South Bohemian Theatre-rel közösen hoztunk létre. A demonstrációban az alkotók a binaurális hang színházi használatára tettek kísérletet.

„10 perc séta egy sátorban, ahol kitágul a világ – legalábbis hangban –, pedig éppen a bezártságról szól az út. Ezen a belső úton a néző többszörös nézőpont- és szerepváltáson esik át, hol egy menekülő, hol egy a menekültet szemlélő szerepébe helyezkedve. Mennyire hiszel a fülednek? És a szemednek?” – olvashatjuk a Nightmare / Rémálom című projekt ajánlójában.

 

Az alkotók kiindulópontja az volt, hogy körbejárják a binaurális hang színházi használatának lehetőségeit. Ez egy különleges eljárással történő felvételi technika, ami a hallgató számára háromdimenziós hang hatását adja. A hagyományos sztereó felvételhez képest jelentős a különbség: az így készült felvétel visszajátszáskor megtévesztően reálisnak tűnik.

A játékos demonstrációban a résztvevő nézők egyesével, fejhallgatóval járnak be három helyszínt, ahol előre felvett hangokat hallanak. Ezek a hanghatások “mesélnek” a helyszínekről, vagyis mindehol a hangnak van dramaturgiai funkciója. A három rövid eseménysor olyan ismert műfajok szabályait követi, mint a szellem-történet vagy thriller, vagyis amelyekben különösen fontos szerepe lehet a hangnak.

A budapesti Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Teatret Vårt (Norvégia) és a budweisi South Bohemian Theatre Jihočeské Divadlo kis-színházának (Cseh Köztársaság) koprodukciója a Platform Shift+ nemzetközi együttműködés keretében jött létre.

Az alkotók – Cecilie Lundsholt, Ingvar Kristensen, Elisabet Topp, Vidovszky György, Blahó Gergely, Pajor Patrícia, Veronika Riedlbauchová, Jan Čtvrtník és Jan Pisa – az olaszországi Bertinóban találkoztak, hogy április 20. és 30. között, 10 nap alatt  elkészítsék a közös projektet.

A binaurális hang kísérleti projekttel ezután végiglátogatták a partnerszínházakat: május 5-én Budweisben, majd május 7-én, a Biennálé kezdő napján, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán mutatták be a koprodukciót. A norvégiai bemutatóra szeptember végén kerül sor Ålesundban. A tervek szerint a magyar közönség a Kolibri Évadnyitó Fesztiválon, szeptember első szombatján találkozhat újra a projekttel.

A koprodukció magyar részének közreműködői:

Dramaturg: Horváth Péter

Látványtervező, közreműködő: Pajor Patrícia

Szereplő: Blahó Gergely

Felvételről közreműködik: 
Elisabet Topp, Tas Embiata, Ross Bolwell-Williams és sokan mások

Hangfelvétel: Jan Pisa

Zene, hangkeverés: Jan Čtvrtník

Technika: Farkas István

Írta-rendezte: Vidovszky György