46 előadást vár az ország legnagyobb gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválja

2014. 03. 22.

Május 5. és 10. között 46 előadással találkozhatnak majd az érdeklődők Kaposváron, a Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén. Erről tartott sajtótájékoztatót Novák János a Kolibriben.

A sajtótájékoztatón történtekről ide kattintva meghallgathatják Józsa Ágnes interjúját!

 

 

oten

Czupi Dániel, Csomós Miklós, Balvin Nándor, Novák János, Vasvári Csaba

 

Novák János bevezetője a VII. Kaposvári ASSITEJ Biennálé elé:

 

2002 óta minden páros évben május elején az ország legjobb gyermek- és ifjúsági előadásai egy hétig Kaposváron vendégeskednek. Ez az ország legnagyobb gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválja, ahol a legjobb előadások számára műfaji korlátok  nélkül biztosítjuk a bemutatkozás lehetőségét. Az elmúlt tizenkét évben a cél nem változott: akkor is, ma is azért találkozunk, hogy szembeszálljunk az igénytelenséggel, értékes előadások példájával segítsük a gyerek- és ifjúsági előadások színvonalának emelkedését, a legjobb alkotók és társulatok megismerését, megbecsülését.  A meghívott külföldi előadások, a kiállítások és a kapcsolódó szakmai konferenciák is ezt a célt szolgálják.

 

csomosmiklos_felszolal

Csomós Miklós, Balvin Nándor, Novák János, Vasvári Csaba

 

Kezdetben még az is bizonytalan volt, születik-e kétévente annyi előadás, amiből érdemes válogatni. Már a második Biennáléra okafogyottá vált ez a kérdés. Hiszen „nem azért hajnalodik, mert a kakas kukorékol, hanem azért kukorékol a kakas, mert hajnalodik.” Sok olyan kezdeményezés országos elterjedését szolgálta a Biennálé, melynek első bemutatkozása Kaposváron volt. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

• Ifjúsági- és a csecsemő korú nézőket megszólító előadásokat először a Fókusz programban mutattunk be Kaposváron,

• ma már külön korcsoportos kategóriákban a Biennálé nemzeti versenyprogramjában szerepelnek.

• Először itt mutattunk be osztályterem-színházi előadást, ma már külön fesztiválja van a tantermi előadásoknak is. Az idei Biennálén több osztályterem-színházi előadás is szerepel.

• A programnak kezdettől fogva szerves részét képezik a színházi nevelési társulatok előadásai.

• Mára a színházak nevelési funkciója egyre szélesebb körben elfogadott, a színházi neveléssel foglalkozó szakemberek egyik első találkozója is Kaposváron volt 2010-ben, melyről saját kiadványunk is született. A Biennálén a sokféle új kezdeményezésről idén egy három napos nevelési konferencia keretében cserélnek eszmét az érdekeltek.

 

A Biennálé mindig is a fiatal művészek bemutatkozásának fóruma volt.

• A mostani találkozóhoz a művészeti egyetemek hallgatói először csatlakoznak önállóan, az OFI külön pályázati keretéből, a Kaposvári Egyetemmel közösen szervezett Next Generation programmal.

• A határon túli magyar nyelvű előadások idén először nagyobb számban is bemutatkozhatnak, saját Üveghegy-díjért versenyeznek.

• Az Európai Uniós Small Size, Big Citizens program támogatásával a legkisebbeknek szóló külföldi előadások meghívását finanszírozzuk.

• A Goethe Intézet támogatása lehetőséget teremtett az egyik legismertebb ifjúsági darabokat író német szerző, Lutz Hübner mellett a berlini Grips Theater egy előadásának (Aussetzer) és ismert német ifjúsági színházi szakemberek (Stephan Fischer-Fells és Gerd Taube) meghívására is.

• A nemzeti versenyprogram mellett hagyományosan az utcán és tereken is megjelentek az értékes szabadtéri gyerekelőadások.

• Idén először a versenyprogramban is szerepel szabadtéri produkció. Új helyszínként a sétálóutca kirakatai is megjelennek a programban.

 

novakjanos_vasvaricsaba Novák János, Vasvári Csaba

 

A támogatások megszerzése minden alkalommal az ASSITEJ Magyar Központ Elnökségének és a társszervező Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóságának két éves előkészítő munkáját igényli.

 

Idén azért tudunk minden korábbi Biennáléhoz képest már hónapokkal a rendezvény megkezdése előtt beszámolni a rendezvényről, mert – hála a támogatóknak és a támogatásoknak – most először tudjuk előre, hogy milyen keretek állnak rendelkezésünkre a Biennálé programjainak lebonyolításához!

 

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani támogatóinknak, akik lehetővé tették idei programunk megrendezését: az EMMI-nek, az NKA-nak, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának; az OFI-nak (a fiatal tehetségeket célzó szakmai keretprogram, az arculatpályázat, a fotópályázat és a zsűri egy tagjának delegálása), Budapest Főváros Önkormányzatának (díjak); a budapesti Goethe Intézetnek (a német szakmai program megvalósulásának támogatása) és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházon keresztül a Small Size, Big Citizens uniós csecsemőszínházi együttműködésnek (a „Small Size” legkisebbeknek szóló szekció megvalósítása).

 

• Az idei válogató, Andai Katalin 89 előadás megtekintése után döntött az idei nemzeti versenyprogramban bemutatandó előadásokról.

• 2014. május 5. és 10. között 46 előadással találkozhatnak majd az érdeklődők Kaposváron, a Biennálén.

 

Mivel ennyi programot lehetetlen úgy egyeztetni, hogy öt nap alatt mindenki mindent lásson, ezért az ASSITEJ Magyar Központ elnöksége úgy döntött, hogy idén korcsoportok szerinti bontásban állítja össze a programot.

 

A nézők, a zsűri és a Next Generation rendezvény résztvevői

• a legkisebbeknek szóló,

• a gyerekeknek és az ifjúságnak szóló,

• valamint a határon túli előadások közül válogathatnak.

Két évvel ezelőtt már két Biennálé Üveghegy-díjat ítélt oda a zsűri, külön a legjobb gyerek- és külön a legjobb ifjúsági előadásnak. Idén újabb két kategóriával egészül ki az Üveghegy-díjazottak köre: külön díjazott lesz a legkisebbeknek szóló és a határon túli színházak legjobb gyerekelőadása is. Díjakkal emlékezünk egykori elnökségi tagokra: Békés Pálra, Lengyel Pálra és az életműdíjjal kitüntetett Kemény Henrikre. A zsűri elnöke idén Sándor L. István lesz; a zsűri tagjai között tudjuk Takács Katalint, Harangi Máriát, Horváth Pétert, Vasvári Csabát, Csizmadia Tibort és egy az OFI által delegált pedagógus szakembert. A szakmai beszélgetéseken vendégeink között tudhatjuk majd Kozák Katalin csecsemőszínházi szakértőt az Oslói Egyetemről és Király Ildikó csecsemőszínházi szakértő-agykutatót, az ELTE (Pszichológia Kara) Kognitív Pszichológia tanszékének vezetőjét.

 

 

andaikati

 Andai Kati

 

Az ASSITEJ Világszervezet idei gyermekszínházi üzenetét Yvette Hardie, a szervezet elnöke fogalmazta.  A felhívás – „Vigyél egy gyereket színházba, vagy a színházat vidd el hozzá!” – akár a Kaposvári Biennálé jelmondata is lehetne.

 

„Elfogadjuk és hirdetjük, hogy bár a gyerekeknek iránymutatásra van szükségük, elidegeníthetetlen joguk, hogy azok legyenek, amik lenni szeretnének. Ezt csak úgy érhetik el, ha teret adunk az álmaiknak és az álmaik megvalósításához – idézi Nelson Mandelát az elnök asszony. Yvette Hardie világnapi üzenetében felhívja a figyelmet arra, hogy 2014-ben lesz 25 éve, hogy megszületett a Gyermekjogi Nyilatkozat, mely a világ minden aláíró nemzetére fontos kötelezettségeket ró. A Nyilatkozat 31. paragrafusa szerint „minden gyereknek elidegeníthetetlen joga a pihenés, a játék, a szabadidős, a kulturális és a művészeti tevékenység”.

 

Úgy gondoljuk, nálunk is megérett a helyzet a továbblépésre. Arra kérjük ezért a szülőket, a pedagógusokat, a színházi és előadó-művészeti műfajok jeles képviselőit Kaposváron és az egész országban, tegyenek meg mindent azért, hogy Magyarországon is minden gyermek számára megteremtődjön a lehetősége annak, hogy diákévei alatt évente legalább egyszer élő színházi előadással találkozzon! Yvette Hardie gondolatait egy másik Nelson Madela idézettel zárja: „A történelem annak alapján ítél majd felettünk, hogy sikerült-e megváltoztatnunk a gyerekek mindennapjait.”

 

Kaposváron a színházak jeles képviselői azért küzdenek, hogy minél több gyermek és fiatal számára legyen átélhető a nemzeti kultúra megtartó ereje, a színházi közösségi élmény felszabadító öröme.