20 éves a Kolibris Bors néni! – Ünnepeljük együtt!

2014. 08. 30.

Szeptember 13-án, délután háromkor mindenkit várunk a Bajor Gizi Színészmúzeumba, ahol megünnepeljük, hogy 20 éve játsszuk a Bors nénit Molnár Piroska főszereplésével. Az alábbiakban a darab történetét osztjuk meg és Novák János is mesél az előadásról.

Szeptember 13-án, délután háromkor mindenkit várunk a Bajor Gizi Színészmúzeumba, ahol megünnepeljük, hogy 20 éve játsszuk a Bors nénit Molnár Piroska főszereplésével. Az alábbiakban a darab történetét osztjuk meg és Novák János is mesél az előadásról.

 

 

 

 

EZ A BORS NÉNI TÖRTÉNELEM

A Gyerekszínházi Portál írásából:

Az egyetemi színpadi előadás ötletét Novák János baráti társaságban többször felvetette, megvalósításában azonban maga sem hitt. A közönséggel való interakción alapuló rendezői elgondolással aztán Horváth Péter rábeszélésére kopogtatott be Dajka Margithoz, Kútvölgyi Erzsébethez, Verebes Istvánhoz, végül Nemes Nagy Ágneshez. „Kis dobozokkal modelleztük a díszletet, úgy meséltem az elképzeléseimről” – emlékszik vissza Novák a költőnővel való találkozásra, aki kíváncsian hallgatott, amíg meg nem hallotta Dajka Margit nevét. Akkor, teljes szabadságot adva az alkotóknak, rábólintott az adaptációra.

 

Az egyetemi színpadi előadásból hamarosan televíziós felvétel készült a IV. stúdióban, ahol Nemes Nagy Ágnes és házvezetőnője, a mesealak ihletője, Bors Józsefné megilletődve vették át virágcsokraikat az első forgatási napon. A rádióban ezután hangfelvétel készült, ami hanglemezen is megjelent. A produkció országosan is ismertté és népszerűvé vált.

 

Kezdet. Vég. És megint kezdet.

 

1992-ben, a Kolibri Színház alakulásakor Novák Jánosban fel sem merült, hogy bemutassa a darabot. Úgy gondolta, a Bors néni „lezárult”. Később ugyanezzel próbálta hárítani a Nyíregyházi Színház akkori igazgatójának, Verebes Istvánnak a megkeresését, aki az előadás ottani megrendezésére kérte fel. Az igazgató azonban meggyőzte, a Bors nénit színpadon az azóta született gyerekek nem láthatták – a tv-felvétel pedig nem adhatja meg a nézőket is bevonó, közös játék élményét.

 

A nyíregyházi bemutató igazolta Verebes érvelését. Novák „el is irigyelte” az ötletet, és nem sokkal a Móricz Zsigmond Színház premierjét követően, 1994. december 22-én, Molnár Piroskával a főszerepben a Kolibriban is bemutatta a Bors nénit.

 

 

Bors néni_régi fotók0002

 

 

 

MOLNÁR PIROSKA A SZEREPRŐL

 

„Rajtam nem múlik. És sajnálnám, ha valamilyen okból meg kellene válnom a szereptől. A felnőttek megbocsájtóbbak a pontatlanságokkal szemben, hiszen tudják, mindenki hibázhat, s mert tisztában vannak azzal is, amit látnak, színjáték csupán. A kicsik viszont valóságként élik meg az előadást – kizökkennek, ha nem őszintén, teljes odaadással játszunk.”

 

NOVÁK JÁNOS A BORS NÉNIRŐL

 

 Ünnep

 

„Ma is minden nap igaz ünnep, mikor műsorra kerül ez az előadás, immár Molnár Piroskával a főszerepben.”

 

Az első Bors néniről, Dajka Margitról

 

„Hogy Margitkát érdekelte a személyem és Bors néni figurája, az egy percig sem lehetett kétséges, hiszen ez volt az alapfeltétele annak, hogy elkezdjünk dolgozni. Aztán egyszer, egy szórólapon kinyomtatva meglátta, hogy ipszilonnal írtuk a nevét, s ezzel szembesülve, fáradságára hivatkozva le akarta mondani a bemutatót. Mikor a tehetetlenségtől elsírtam magam, eldőlt a sorsom. „– Jó, jó! Minden rendben lesz!”- mondta, és attól kezdve sem a pénz-, sem a teremhiány nem térítette már el a munkától.”

 

 

bors_nenimontazs

 

Egy kulisszatitok a Bors néniről

„Nagyapám szekrénye tele volt kincsekkel, bajuszkefével, borotvapamaccsal, összenyomható cilinderrel és frakkal. A frakkot, miután megörököltük felhasználtam a Bors néni előadásban. Apám nagyapai örökségéből lett Verebes Pista Titilla jelmeze.”

 

Bors néni_régi fotók0008

 

Miért, hogy többszáz előadást is megélt?

 

„Nemes Nagy Ágnes kis meséi és gyerekversei szinte kínálkoztak, hogy a címszereplő 80 éves születésnapjának ürügyén a személye köré font tündéri-mitologikus világból a gyereknézők interaktivitására számítva egyfajta színházi beavató előadást rendezzek. (…) Hogy mára már klasszikussá vált, annak legfőbb okát abban látom, hogy ebben a játékban a felnőtt-gyerek viszony új tartalmakkal gazdagodott. A gyerekét kísérő felnőtt az előadás idejére lemondhatott a hatalmi helyzetéből adódó funkciók gyakorlásáról, és cserében játszótársa lett a rábízott gyereknek és nézőtéren ülőtársainak. Döntően ez az örömteli érzés élteti ma is a játékot, amit a gyerek és felnőtt tapasztal, mikor egymásban társra talál. Senki sem veszti el a tekintélyét, de mint egy igazi szertartásban, mindenki a helyére kerül: színész, gyerek, felnőtt és a zenekar tagjai valódi szerepet játszanak egy mesebeli, színházi születésnapi ünnepségen a Bors néniben.”

 

„A költészet, a mese, a humor és a közönséggel való interaktív játék egyformán hangsúlyos a darabban. Azóta megrendeztem a Bors nénit Máté Eta, Máhr Ági, Pásztor Erzsi főszereplésével az ország több nagyvárosának színpadán, s az ott megtalált új ötletek azóta beépültek a Kolibri előadásába is.”