100. előadását ünnepli a Boni és Klájd kereket old

2015. 01. 27.

2009-ben mutattuk be és immár századszorra játsszuk Benedek Judit rendezését a Kolibri Fészekben.

boni

 

Az előadásról:

 

 

2009-ben mutattuk be a Svéd Nemzeti Színházban nagy sikerrel játszott Boni és Klájdot, ami a Kirúgberúg és a Mama kerestetik után a Svédországban élő Benedek Judit harmadik rendezése a Kolibriben.

 

A darab története szerint az édesanyjával városról városra költöző, az iskolákban beilleszkedni képtelen lány, és a tanárnő gyerekeként kiközösített fiú különös játékba kezdenek: Bonnie-t és Clyde-ot, a hírhedt gengsztereket választják példaképüknek. Miközben a bűnözőpáros kalandjairól fantáziálva délutáni csellengéseik során bejárják a kisváros környékét, igazi, mély barátság szövődik köztük. Történetük kis híján tragikus véget ér…

 

“Két nagyon eltérő gyerek, egy igazán kemény, önállóságra kényszerült, önfejű kiscsaj és egy megszeppent, amolyan „mama kedvence” kisfiú találkozik a történetben” – mesélt Benedek az előadásról. “Normális körülmények között teljesen elképzelhetetlen lenne bármiféle kapcsolat közöttük, különbözőképp megnyilvánuló magányosságuk mégis összehozza őket. Nem akarom elvenni a leendő nézők izgalmait azzal, hogy elmondom a történet végét. De annyit elárulhatok, ez a darab megmutatja, milyen az igazi, hús-vér barátság. Hogy milyen a magányból kilépni, és kiállni vagy áldozatot hozni valakiért. És milyen bátorságot gyűjteni, őszintén felvállalni magunkat, örökre elfelejtve a maszkokat” – fogalmazott a rendező.

 

Az 1975-ben született Anders Duus az egyik legnépszerűbb fiatal drámaíró és műfordító Svédországban. A középiskola elvégzése után tolmácsnak tanult, de rendszeresen ellógta az órákat, hogy helyette színház-kurzuson vehessen részt. A színpad iránti késve érkezett szerelem – ahogy fogalmaz – tartósnak bizonyult, Duus beiratkozott az egyetemre drámát és irodalmat hallgatni, eközben független társulatokkal dolgozott Göteborgban, Stockholmban és Oslóban. 2001-ben felvételt nyert a svéd Dráma Intézetbe, ahol három és fél évig tanulta az írás fortélyait, hogy – szándékai szerint – a származása folytán jellemzően kisvárosi történetei egyformán hassanak a szívre és a rációra.

 

boni2

 

Így ajánlják a produkciót:

 

“Danit azért közösítik ki kortársai, mert történetesen a tanárnő fiacskája. Boni viszont azért nem találja a helyét, mert anyjával városról-városra költöznek, s ideje sincs gyökeret ereszteni. A két kiskamasz életre szóló barátságot köt: kisvárosi csellengéseik során Bonnie és Clyde-nak képzelik magukat, a híres gengszterpárosnak, akik, ugye, nem a legjobb véget értek. De vajon milyen véget ér a svéd szerző, Anders Duus kamaszdrámája? Kiderül a Kolibri Fészekben”. (Magyar Narancs)

 

“A Svédországban élő magyar rendező, Benedek Judit vendégmunkája a Kolibriben mintapéldája annak, hogy hogyan kell egy gyerekelőadással fiatalokhoz és felnőttekhez egyaránt szólni. Gyerekkori fantázián, kíváncsiságon, ciki, de különlegesen új helyzeteken keresztül mutatja be, hogy gyerekként mennyire nehéz kezelni társas kapcsolatainkat, és hogy felnőttként mennyire bután és elhamarkodottan bánunk az ezirányú gyermeki törekvésekkel. Az egymás megismerése, a barátság kialakulása körül bonyolódó produkció mindezt úgy teszi, hogy míg a kicsik jól szórakoznak, addig a felnőttek belekóstolhatnak esetleges figyelmetlenségeik árnyoldalaiba. A darabban a Bonnie és Clyde-történet gyerekszemmel olvasott alapmotívumai, jelenetei keverednek Dani és Boni hétköznapi és könnyen átélhető történetével”. (7óra7)