100. előadásához érkezik a János vitéz!

2019. 02. 08.

Szombaton századik alkalommal játsszuk a Kolibri nagyszínpadán a János vitézt – ráadásul megújult szereposztással!

Négy különös vándor érkezik a Nyugati pályaudvarra, kosaraikban bábok. Játszani kezdenek, körbe veszik őket a járókelők. A nézelődőket magával ragadja a mese…

Nézőink immár századszorra élhetik át a kalandokat Petőfi Sándor halhatatlan hőseivel, Kukorica Jancsival és Iluskával, a Francia Királylánnyal és a gonosz mostohával, hogy a huszárokkal együtt harcolva legyőzzék a zsiványokat, törököket, boszorkányokat, medvét, oroszlánt és sárkányt, és hosszú vándorlás után végül eljussanak János vitéz oldalán Tündérországba.

 

A János vitézt 2012-ben mutattuk be, modern színházi technikával, bábbal, vetítéssel és táncokkal ötvözve, és azóta színházunk egyik sikerdarabjává vált. Február 9-én pedig jubileumot ünnepelünk, hiszen immár századik alkalommal elevenedik meg a Kolibri színpadán a magyar irodalom tündöklő szépségű, szó szerint elhangzó elbeszélő költeménye.

„Egy Petőfi Sándor-mű bemutatása nem lehet kérdés egy gyerekszínházban, amely alapvető feladatának tartja, hogy magyar klasszikusokat is megismertessen az új nemzedékekkel” – fogalmazott korábban Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, az előadás rendezője.

A történet romantikus lelkületét fejezi ki az előadás Liszt Ferenc szimfonikus költeményeiből válogatott kísérőzenéje. A meséhez Sipos Mihály, a Muzsikás együttes tagja, Kecskeméti Gábor és Bornai Szilveszter játszott fel népdalokat, illetve Novák János is komponált zenét.

 

„E mögött a vers mögött olyan közös tudás van, ami nemzeti kincsünk” – mondta Novák János, aki hozzáfűzte, hogy generációk tanulják meg rajta keresztül az anyanyelvet, és ismerkednek meg nemzeti múltunkkal, amire büszkék vagyunk. Hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy mai színházi nyelven, szöveghűen, szép és izgalmas előadással hozzák közelebb a mai gyerekekhez az olvasmányt, hogy felfedezhessék benne azokat az értékeket, amelyek miatt ma is fontos számunkra ez a költemény.

Az előadásban János vitézként Mészáros Tamást láthatjuk, míg Iluska szerepét mostantól Bartók Borbála veszi át Nagy Katától. Mellettük Tisza Bea, Gazdag László, Ruszina Szabolcs, Megyes Melinda, Farkas Éva, Török Ágnes, Szívós Károly, Mult István és Kormos Gyula szerepel a produkcióban. A dramaturg Horváth Péter, a díszlet, a jelmez és a báb Orosz Klaudia munkája.

János vitéz című mesejátékot már hangoskönyv formájában is élvezheti a közönség. A Horváth Péter dramaturg irányításával, az előadás szereplőinek és alkotóinak közreműködésével készült kiadvány a teljes előadást tartalmazza, a darabban elhangzó kísérőzenével.