Látványszínház a legkisebbeknek – Jön a Senses Fesztivál!

2023. 06. 01.

Június 9-11. között, a 10. Színházi Olimpia eseményeként rendezi meg a Kolibri Színház a legfiatalabb közönségnek szóló Senses Nemzetközi Színházi Fesztivált.

A Kolibri Színház szervezésében ez már a harmadik fesztivál, amely a Színházi Olimpia keretében megvalósul – az áprilisi Patchwork Fesztiválról itt, a májusi PlayOn! Budapest Fesztiválról pedig itt olvashattok.

Theater de Spiegel: Botanika

A Senses Fesztivál fókuszában a 0-6 éves korosztálynak szóló, érzékszervi észlelésen alapuló előadások állnak. Az Indiából, Svédországból, Dániából, Hollandiából, Belgiumból és Spanyolországból érkező, többnyire nonverbális produkciók a mozgás, a zene, a hangok, a színek és a fények érzékelésével hatnak a közönségre. A műfaj legjobbjait felvonultató, egyedülálló seregszemlének a Kolibri Színház és az Eötvös10 Művelődési Ház ad otthont.

De Stilte: Do-Re-Mi-Ka-Do

Az igazi nemzetközi kuriózumokat felvonultató fesztiválon az alábbi előadásokkal várjuk a közönséget:

Theatre I-Entertainment (India): Színek – Yeh Dunia Rangeen

 

Játék a színekkel
1+
35 perc
2023. június 9. péntek – 9.00 és 11.00
Kolibri Nagyszínpad
 
Az ég is színes, a víz is színes. A napsugár szivárványszín. Az étel is  színes. Minden gyümölcs színes. A legapróbb magvak is színesen ragyognak. A boldogság színpompás, a szomorúság szintén sokszínű. Minden érzelem színekhez társul szertelen. Az egész világ színekkel teli szüntelen. Különböző színek, formák, mozdulatok és ritmusok alkotják a produkció vázát. A színészi játék interakcióra is lehetőséget nyújt, miközben különböző érzékszervekkel kapcsolatos alapismereteket is szerezhetnek a gyerekek. A Színek a társulat második csecsemőknek szóló előadása. Az előadást Bolognában mutatták be a „Visioni 2018” elnevezésű nemzetközi színházi fesztiválon és online a Pitara International TYA fesztiválon is szerepelt 2020-ban.

Dalija Acin Thelander (Svédország): Káprázatos labirintus

 
Táncjáték vizuális elemekkel
6-24 hónaposoknak
120 perc
2023. június 9. péntek – 11.00 – 13.00 | 15.00 – 17.00
2023. június 10. szombat – 11.00 – 13.00
Eötvös10 – színházterem
 
Találkozás. A létezés öröme. Ez az a hely, ahol az idő megpihen és mélységesen magába süpped. Ez a céltalan lebegés, elmerülés, szemlélődés, feloldódás helye. Az ismeretlen felfedezésének öröme. A Káprázatos labirintus ideje alatt átadjuk magunkat a benyomásoknak, a ragyogásnak és a szépségnek. Az együttlét öröme, a sziporkázó, fantáziát és képzeletet megmozgató környezet felfedezésre inspirálja a játszó személyeket. A sokoldalú művésznő, Dalija Acin Thelander ma a legkurrensebb színházi alkotó a csecsemőszínházi területen.

A közönség jöhet-mehet, énekelhet, táncolhat, jelmezt próbálhat, akár el is alhat, és akkor távozhat, amikor kedve tartja.

De Stilte (Hollandia): Do-Re-Mi-Ka-Do

Ritmusjáték apróságoknak
2+
45 perc
2023. június 9. péntek – 10.00
2023. június 10. szombat – 10.00
Eötvös10 – kamaraterem
 
Ritmusra ver a szív. Az ütem mozgásba lendít, egy közös ütem, egy közös szív. Ketyeg a test, szuszog a száj, has domborodik, tánclépés toppan. Minden zenél és minden beszél, táncos és muzsikus között összhangot alkot. Do-re-mi-ka-do. Mi van? Mit jelent a jelen? Mi van a dobozban? Ajándék talán? A játék alapja a ritmus, a szívverés, a közös lélegzés, ami a zenében lüktet tovább, a hang színekre bomlik, a mozdulat tánccá fodrosodik, és a kalandos történet végén kiderül, mi rejlik a dobozban. A közös játék öröme a kis nézőket is becsalja a színházi térbe. Csapjunk egy nagy bulit!

Theater Madam Bach (Dánia): Itt vagy

Kalandos utazás ovisoknak
2-6 év
45 perc
2023. június 10. szombat – 9.00 és 11.00
Kolibri Nagyszínpad
 
Az előadás egy képzeletbeli utazás kisebb-nagyobb léptékekben, egymásra rímelő hanghatásokon és feleselő pillanatképeken át. A nagyváros jelzőtábla-erdejétől, az óceánok felett átívelő tejút csillagrendszeréig. Földkörüli kerékpározásra indulunk – csupán csak azért, mert a kedvünk tartja. Aki kilép a nagyvilágba, annak kitágul a láthatár. Apró kavicsok és pöttöm bábok vezetnek a hosszú úton.  Az ITT VAGY segít megtalálni az utad, és önmagad.

Teatro Paraiso (Spanyolország): Ablakok

Látványszínház ovisoknak
2-5 év
40 perc
2023. június 11. vasárnap – 10.00
Kolibri Nagyszínpad
 
Sötét éjszaka van, fütyül a szél és fagy odakint. Havazásról és ónos esőről számolnak be a hírek. Nem lehet kimozdulni a házból. Egy asszony unatkozik bent a házban. Feszült. Lefőzi a kávéját, és kibámul az ablakon. Elmélázva mutatóujjával rajzolni kezd az ablakon lévő párafoltra. Az ablak színe megváltozik. Az éjszaka sötétkék árnyai között egy kecses táncot lejtő lány sziluettje tűnik fel. A szél még hangosabban fütyül, szinte szimfóniaként tombol miközben a halak és rákok vízalatti univerzumát korallok és különös növények erdeje lengi körül. A tér tengeri kozmosszá lényegül. Kint és bent egyszerre. Vágyakozunk, játszunk, és elmélázunk. Tükröt tart a pillanat, van-e merszünk, hogy belenézzünk?

Theater de Spiegel (Belgium): Botanika

Örömforrás a legkisebbeknek
0-2 év
65 perc
2023. június 11. vasárnap – 9.00 és 11.00
Eötvös10 – színházterem
 
A BOTANIKA csupa élvezet a szemnek, a fülnek, de legfőképpen a képzeletnek. Ebben a kertben az apró gyermekek egy kicsit felnőnek, szüleikkel vagy a kísérőikkel együtt ízlelgetik a zenét, kitapintják a mozgást vagy a hallgatják képeket. Minden szemmagasságban más-más dolgot fedezhetnek fel. Akár ülhetnek, fekhetnek vagy mászhatnak is előadás közben. Beszippantják mindazt, ami a levegőben zeng. Zenét, táncot, képeket ültetnek. A játék során csodálatos hangok, mozdulatok vagy formák burjánzanak elő a nagy zsongásból. És ahogy az igazi kertészek a valódi kertekben, úgy a BOTANIKA művészei is megművelik a kertet, ösvényt vágnak, magot vetnek, elültetnek…
 
Az előadásokról bővebb információ itt található:

https://szinhaziolimpia.kolibriszinhaz.hu/senses/

Szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat!