7–10 éveseknek

Kodály Zoltán – Harsányi Zsolt – Paulini Béla:

Játsszunk Háry Jánost!

Kolibri Színház (VI. Jókai tér 10.)

Együtt dalolhatsz, játszhatsz az operaénekesekkel, bábosokkal. Háry János ugyanis a ti segítségetekkel tolja vissza az őrbódét a határon, szelidíti meg a megvadult Lucifer lovat, a nézők közül verbuvál hadsereget, és közületek választja ki a császár családjának hercegeit és hercegkisasszonyait. Reszkess, Napóleon, mert most mi jövünk! kodály Zoltán halhatatlan daljátékát együtt játsszuk el mindenkivel, aki szereti a zenét és kedve van játszani!

Hangfelvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel: Ferencsik János.

Az előadás időtartama 110 perc, egy szünettel.

Bemutató: 2011. november 19.

Bábosok:
Török Ágnes
Szívós Károly

Énekesek:
Háry János: Szegedi Csaba m.v./Cseh Antal m.v.
Örzse: Megyesi Schwartz Lúcia m.v.
Marci bácsi: Gábor Géza m.v.

Harsányi Zsolt és Paulini Béla szövegkönyvét bábszínpadra alkalmazta: Fábri Péter
Látvány- és bábtervező: Orosz Klaudia
Zenei vezető: Oberfrank Péter
Cimbalmon közreműködik: Oláh Gergely/Sóvágó Éva
A rendező munkatársa: Horváth Csilla
Rendező: Novák János

 

„Tele volt kisiskolásokkal a színház, az utolsó sorban ültem. Jelentem: az előadás innen is tökéletesen élvezhető. A gyerekek élvezték is, folyamatosan figyelemmel követték mind a bábos jeleneteket, mind pedig azok szüneteiben az énekes számokat, amelyeket az Operaház három egészen kiváló szólistája énekelt. (…)

Az énekes végtelenül kiszolgáltatott a rendezőnek. Jelen esetben e háromnak szerencséje van, mivel Novák János pontosan tudja, hogy kell ezeket a helyzeteket kiemelni, hogyan kell lekötni a gyerekeket és most sem vall kudarcot.

A gyerekközönség nagyon kegyetlen, nem tud udvariasan unatkozni. Hallgat, ha le van kötve, beszélget, ha nem érdekli az, ami a színpadon történik.

Az, hogy most minden rendben van és a 110 perc alatt a gyerekek végig figyelnek, nagymértékben köszönhető annak is, hogy két nagyszerű bábszínész kezében van a történet sok-sok szereplőjének a sorsa. Szívós Károly és Török Ágnes nem egyszer saját magával is párbeszédezik, hangjukat elváltoztatva. A kedvencem, hogy Török Ágnes saját maga játssza Örzsét és Mária Lujzát, akik kölcsönösen féltékenyek egymásra. Tudathasadásos állapot lehet, prózai színészeknek hasonló élmény nemigen jut osztályrészül.

Az előadás alkalmazkodik a modern kor elvárásaihoz, kivetíti az apró bábok jeleneteit, annak ellenére, hogy még az utolsó sorból is minden jól látható. Az elején látjuk a címet, a szereplőket és ahogy befejeződött, a „vége” feliratot is. Így próbálják az élményt a gyerekeknek talán (?) ismerősebb mozihoz közelíteni” – Kolibri Színház – Játsszunk Háry Jánost! – Mezei néző blog