100 ADY-dal a Kolibriben

A költő halálának századik évfordulójához közeledve egyre többen választanak kedvenc Ady-verset maguknak. Ezek a költemények nem csak Ady Endre szellemét idézik, de azokról is vallanak, akik ma is sajátjuknak érzik műveit.

 

Friedrich Hölderlin a Hyperion bevezetőjében arra inti olvasóit, ne használják művét compendium gyanánt, azaz sorvezetőként. Első Ady műsoromban, amit 1975 tavaszán a 25. Színházban Cseh Tamással, Pelsőczy Lászlóval, Papadimitriu Athinával és zenész barátaimmal mutattunk be, Hölderlin intését követve még abban a hitben éltem, hogy a dalokból kirajzolódik egy általános Ady-kép. A dalokhoz ellenpontként atmoszférikus zajokat társítottam, a versek között Zala Márk mondott prózarészleteket.

 

A Kolibri Pincében sorra kerülő jubileumi délutáni koncerten Molnár Piroska közreműködésével az első 50 dallal és prózával ezt, az – azóta Cseh Tamása cd-én is megörökített – régi Ady estet idézzük fel.

 

2019-hez közeledve, az elmúlt évtizedekben született dalok azzal szembesítenek, hogy mindig is sorvezetőként használtam a költő verseit, hogy megzenésítve őket elénekelhessem az engem foglalkoztató érzéseket. Ma már egyre inkább látom, hogy Ady zsenije nem sűríthető iskolás definíciókba, a megzenésítések is csak egy-egy dimenzióját rajzolhatják meg a verseknek, nyitva hagyva a lehetőséget számos más interpretáció számára.

 

Ady-dalaim rólam vallanak.

 

A jubileumi nap esti koncertjére választott 50 dal tükröt tart elmúlt éveim elé, életeseményeket, szerelmeket, barátságokat idéznek.

 

 

50+50! Novák János – Ady-dallal a 100-on!

Repül az alma

A népszerű svéd színpadi szerző, Anders Duus a Kolibri Színház felkérésére írt darabja egy zárkózott, emberkerülő öregúrról szól, akinek magányába egy nap betoppan az unokája, akivel korábban szinte semmilyen kapcsolata nem volt. A mogorva öreget a falubeli gyerekek sátánfajzatnak hívják és a saját rohadt almáival dobálják a házát. Vajon miért? Mi működteti a kirekesztett indulatokat, lehet-e bármit tenni ellenük? Vajon egy új, fiatal generáció képes lesz-e meghaladni a múltban gyökeredző előítéleteket? Az előadás nagyszerű szerepeket kínál a színház népszerű művészeinek, ifjú nézőinket pedig megismerteti egy olyan történettel, amely nem csak a távoli Svédországban, de nálunk is megeshet…

Az előadás időtartama kb. 45 perc.

Bemutató: 2018. április 7.

Novák János: Ady-dalok

Történetük az 1975-ös 25. Színházi bemutatóval kezdődik. 2004-ben a legtöbbjét Cseh Tamás énekelte cd-re, így lehet rájuk találni ma is, a digitális zenegyűjteményekben. A legújabb dalokhoz Nagy Sándor Tamás készített klipeket, ezek a képek is segítik ma már az ismerkedést. Régiek és új dalok alkotják a műsort, mellyel zenész barátaimmal közösen, újra a közönség elé állunk. Régieket és újakat, mindenkit szeretettel várunk a Kolibri Pincébe.

Már megint kezdik!

A darab tizenkét év körüli “hőse” Hicks, kettesben él az anyjával, amióta szülei elváltak. Most azonban úgy tűnik, az apja esetleg visszaköltözik hozzájuk. Jó lesz ez így? – Az elvált szülők gyermekének problémáját rendhagyó módon felvető mű kiskamasz szereplői maguk is most kezdik megtapasztalni a barátság, együttlét, különlét, őszinteség, empátia különféle formáit, hogy a történet végére nyitottabbá, befogadóbbá váljanak. Hogy a papa végül hazaköltözik-e az egyelőre maradjon titok…

Az előadás időtartama szünet nélkül kb. 60 perc.

Bemutató: 2016. december 3.

Nincsenapám, seanyám

I. félév

A darab tinédzser hősnője látszólag problematikus személy, rossz tanuló, szemtelen, szókimondó kamasz. Szülei elváltak, egyedül maradt, senkire sem számíthat. A bajban csak a régi, két hű barát, Dezső és Frici áll mellette. Hősünk macskái egyébként példátlanul furcsán viselkednek: cigarettáznak, irodalmi művekből idéznek, főleg Kosztolányi és Karinthy írásaiból. 

Az előadás időtartama 85 perc szünet nélkül.

Bemutató: szeptember 30.

 

  Platform logo      eu_flag_creative_europe_co_funded_pos_[rgb]_left       NKA_logo_2012

Novák János: Új dalok – Ady Endre és Szép Ernő verseire

 

A három éve használt mobiltelefonomban nagyszerű hangfelvevő van. Visszakereshetők rajta az elmúlt években a kolibris gyerekdarabokhoz írt dalok első feléneklései, színházzenei előadásaimon felvett lengyel és magyar zajkórusok, és a nyáron készült filmzeném témáinak különféle változatai is.

A megrendelésre írt zenék között szép számmal hallhatók azok a versmegzenésítések, melyeket különösebb ok nélkül, csak úgy, a magam örömére-bánatára írtam. Összeszámlálva őket meglepetéssel láttam, hogy ezekben az években az Ady-dalokhoz hasonló számban születtek Szép Ernő verseire írt új dalok. Ennek a két költőnek a műveiből kerekedik ki a mai este.

A dalok között Szép Ernő prózáiból olvasnak fel részleteket barátaim.

 

Közreműködik:

Novák János

Bornai Szilveszter

Kecskeméti Gábor

Sárközy Fanni

Tóth Tamás

Horváth Péter

Tóth József