Zsúfolásig telt a tér gyerekekkel a 25. Kolibri Fesztiválon!

2016. 09. 07.

Ragyogó napsütésben, rekordszámú nézővel zajlott jubileumi évadnyitó fesztiválunk.

IMG_7002

Szeptember első szombatja ünnepnap volt számunkra, hiszen ismét az ország legkiválóbb bábművészei és vásári bábjátékosai jöttek el hozzánk, hogy reggeltől estig szórakoztassák a Jókai téren összegyűlt gyerekeket. A rendezvényt hagyományosan a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara nyitotta meg, Kőrösy Róbert és Serdült Ádám vezényletével. A vásári hangulatot idéző élőzene az egész fesztivált végigkísérte, hiszen az előadások között a Kolibri Harsona Quartet játszott a közönségnek.

Hubay Jenő Zeneiskola Fúvószenekara

Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara

A műsort vezető Kolibri Hölgy – Molnár Zsófia Boróka – és Kolibri Úr – Nizsai Dániel – elsőként a Tatay Színház előadását konferálta fel: A Vitéz László vándorútja című produkcióban Tatai Zsolt három Vitéz László-történetet összeszőve keltette életre azt a klasszikus vásári bábjátékos hagyományt, amelynek legismertebb hazai képviselője – az előadásban bábfiguraként is megjelenő – Kemény Henrik volt.

Kolibri Hölgy és Úr

Kolibri Hölgy és Kolibri Úr

A Vitéz László vándorútja című produkcióban Tatai Zsolt három Vitéz László-történetet összeszőve keltette életre azt a klasszikus vásári bábjátékos hagyományt, amelynek legismertebb hazai képviselője – az előadásban bábfiguraként is megjelenő – Kemény Henrik volt.

IMG_6137

Tatai Zsolt

„Az immár 25 éves Kolibri Fesztivált a színház megalakulása óta a Vitéz László világhírű megteremtője, Kemény Henrik köré szervezzük, aki egyben a fesztivál alapítója és társulatunk egyik alapító tagja. Utolsó, közönség előtti fellépése is itt volt, a Jókai téren” – idézte fel Novák János a délutáni emléktábla koszorúzáson, amelyen a színházigazgatón kívül Pilári Gábor emlékezett meg egy személyes történettel a 2011-ben elhunyt bábművészről.

Kemény Henrik  emléktábla koszorúzás_Novák János

Novák János a Kemény Henrik emléktábla koszorúzáson

Vendégünk volt még a miskolci Csodamalom Bábszínház, a pécsi MárkusZínház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház; a dunakeszi Majorka Színház A malacon nyert királylány történetét, míg a zalaegerszegi Griff Bábszínház a Pintyőke cirkusz, világszám című Csukás István-adaptációt hozta el a fesztiválra. Mákszem Lenke és Bosco kutyus a veszprémi Kabóca Bábszínház képviseletében egy rendhagyó felütésű, csodálatos (felnőtt)mesével ajándékozta meg a közönséget, Écsi Gyöngyi (Árgyélus Színház) előadása pedig szokás szerint a színpadra vonzotta a gyerekeket, hogy együtt játsszák el Szőlőszem Kálmán történetét.

MárkusZínház_Az égigérő fa

MárkusZínház: Az égig érő fa

Nagy tetszést aratott a Vitéz László bábjáték-automata, amely a színház bejáratánál teljesítette a gyerekek kívánságait…

 Vitéz László bábjáték-automata

Vitéz László bábjáték-automata

…és nem kisebb sikerrel szerepelt a házigazda Kolibri Színház Kipppkopp és Tipptopp című előadása, amelyet a késői időpont dacára a többi produkcióhoz hasonlóan „telt ház” előtt mutattak be.

Kippkopp és Tipptopp_Kolibri Színház

Bodnár Zoltán és Alexics Rita a Kippkopp és Tipptopp c. előadásban

A fesztivál legjobb fellépőjének járó Michel Indali-díjat idén a szombathelyi Mesebolt Bábszínház ifjú művészei kapták a Hoppláda című előadásukért.

Mesebolt Bábszínház_Hoppláda

Mesebolt Bábszínház: Hoppláda

A fesztivál különdíját a Vitéz László bábjáték-automatát évek óta sikerrel működtető Gazdag Lászlónak és Bodnár Zoltánnak ítélte oda Szűcs Katalin Ágnes kritikus, a zsűri tagja és az esti szakmai beszélgetés vezetője, aki több mint két évtizede kíséri figyelemmel a fesztivált.

A díjazottaknak ezúton is szívből gratulálunk!

Michel Indali díjátadó_Novák János, Szűcs Katalin Ágnes, Vidovszky György

Novák János  a Michel Indali-díjjal, Szűcs Katalin Ágnes és Vidovszky György

A szabadtéri fesztivál érdekessége, hogy hagyományosan két színpadon váltják egymást az előadások, és a szünetekben fordul a nézőtér – azaz a közönségnek más dolga sem volt, mint a produkciók között átfordítani a székeiket a másik színpad felé. Így aki akarta, folyamatosan nézhette végig mind a kilenc előadást. Vajon a váltott színpadoknak, a jó időnek vagy a fantasztikus előadásoknak – vagy mindháromnak együtt – köszönhető-e, nem tudom, de az biztos, hogy rég volt már ennyi lelkes látogatója a Kolibri Fesztiválnak!

Kabóca Bábszínház_A királykisaszony, akinek nem volt birodalma

Kabóca Bábszínház: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma

Köszönjük vendégművészeinknek a nagyszerű produkciókat, és csodálatos közönségünknek, hogy eljöttek és még szebbé varázsolták számunkra ezt a verőfényes napot!

Nem utolsó sorban pedig köszönet illeti a Kolibri Színház társulatát a fesztivál lebonyolításában nyújtott odaadó munkájukért!

A fesztiválról képekben:

Kolibri Fesztivál 2016

1.

Csodamalom Bábszínház_Mosó Masa mosodája

2.

Kolibri Fesztivál 2016

3.

IMG_6447

4.

IMG_8020

5.

IMG_6947

6.

IMG_7482

7.

IMG_6890

8.

IMG_7150

9.

IMG_7337

10.

IMG_6903

11.

Csodamalom Bábszínház_Mosó Masa mosodája

12.

IMG_6340

13.

IMG_6423

14.

Vitéz László bábjáték-automata

15.

IMG_7523

16.

IMG_6785

17.

IMG_6557   

18.

 

  IMG_7844

19.

Michel Indali díj

20.

IMG_8369

21.

Fotó: Tóth Berta

(3., 12., 15. kép: Rupp Anikó)