„talán volt egy-két este…” – Cseh Tamás emlékkoncert a Kolibriben

2022. 01. 05.

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, születésének 79. évfordulóján Cseh Tamásra emlékezünk a Kolibri Színházban régi barátai és egykori zenésztársai közreműködésével.

Az emlékesten az Ad Libitum zenekarNovák János, Márta István, Kecskeméti Gábor és Tóth Tamás – ad koncertet, vendégművészként fellép Cserhalmi György, Másik János és Galkó Balázs, emellett a Petőfi Irodalmi Múzeum Cseh Tamás Archívuma Hanák Gábor szerkesztésében ritkán látott, eredeti filmfelvételeket mutat be.

Márta István, Cseh Tamás, Novák János

Közel ötven éve már, hogy Cseh Tamás és Bereményi Géza elhatározták, hogy az addig már két éve írt titkos dalaikkal bemutatkoznak a 25. Színházban. Az 1973 márciusában „Dal nélkül” címmel tartott esten Cseh Tamást Márta István, Novák János és Kecskeméti Gábor kísérte, akik ekkor vették fel az Ad Libitum nevet. A kolibri színházbeli koncerten az együtteshez később csatlakozó Tóth Tamás is játszik, valamint Alexics Rita énekel. A PIM Cseh Tamás Archívum anyagából Hanák Gábor összeállításában eredeti filmkockákon jelenik meg köztünk Tamás; igazi különlegességeket láthatnak a rajongók. A hetvenes-nyolcvanas években hűséges közönség figyelte a dalnokot, aki fontos játékfilmekben szerepelt – ezekben az egyik sztár Cserhalmi György, aki ez alkalommal vendégként lép fel a Kolibri színpadán.

„Micsoda útjaim voltak nekem…
micsoda egy zűrzavar, hány tévedés,
tán hazudtam is, és volt egy kevés,
nem is tudom, hogy hívjam azt,
talán volt egy-két este…
ami nincs megnevezve,
és valószínű, hogy már így is maradnak;
nevezetlenül…”

(Cseh Tamás-Bereményi Géza: Micsoda útjaim)

A fotók a „100. éjszaka” c. koncerten készültek a Katona József Színházban, 1989-ben

A Cseh Tamás emlékestet 2022. január 22-én, szombaton este 7 órakor rendezzük meg a Kolibri Színházban.

Az est támogatója a Petőfi Irodalmi Múzeum – Cseh Tamás Archívum.

           cseh tamás archívum