Rendhagyó évadot zárt a Kolibri Színház

2021. 06. 26.

A szabadtéri Két Rombuszban június 24-én, az év eddigi legmelegebb napján megrendezett évadzáró társulati ülésen Novák János igazgató elmondta, hogy a társulat helytállásának és összehangolt munkájának, valamint az aktív online jelenlétnek köszönhetően a Kolibri Színház a járványhelyzetben is folyamatos kapcsolatot tartott a közönséggel és optimistán tervezi jövő évadát.

„Az elmúlt évadot meghatározó járványhelyzet természetesen – más kulturális intézményekhez hasonlóan – a Kolibri Színház társulatát is komoly nehézségek és kihívások elé állította, de szerencsére sikerült egy olyan, elsősorban online működési formát kialakítanunk, amelyben folyamatos, intenzív kapcsolatban tudtunk maradni a nézőinkkel. 2020 márciusában elindítottuk, az idei évadban pedig folytattuk Kolibri MobilMesék című, nagy sikerrel futó napi sorozatunkat, amelynek keretében a színház művészei és vendégművészei naponta egy-egy mesével, verssel vagy dallal jelentkeztek, amelyeket saját otthonukban, mobiltelefonnal vettek fel. A MobilMeséket, amelyeket minden hétköznap este 6 órától tettünk közzé a Kolibri Színház Facebook oldalán és YouTube csatornáján, több mint 40.000 néző (!) tekintette meg. Az ingyenes mesesorozat mellett a teátrum hétvégenként hozzáférhetővé tette felvételről legnépszerűbb előadásait, egyszerre többet is, hogy minden korosztály – a legkisebbek, az iskolások és a kamaszok is – igazi ’kolibris’ színházi élményhez jussanak a kényszerszünet alatt is. Februártól kezdve hétköznap iskolai csoportok számára is kínáltunk külön megrendelhető online előadásokat. Az általunk nyújtott összesen 196 előadást közel 10 ezren kísérték figyelemmel, ami számottevő bevételt eredményezett a színház számára. Ezek a kimagasló eredmények azt mutatják, hogy a nézők lelkesedése és szeretete töretlen a színházunk iránt, amit a jövő évadra leadott bérletigények is alátámasztanak.”– kezdte évadzáró értékelését Novák János.

Az igazgató kiemelte, hogy a Kolibri Színház a bezárások alatt is aktívan részt vett a nemzetközi együttműködések – a 0-6 éves korosztályra fókuszáló MAPPING művészeti-kutatási projekt, az interaktív történetmesélés és a digitális technológiák ifjúsági előadásokban való színházi alkalmazásait kutató PlayOn!, valamint az öt német és öt egyéb európai színházat magában foglaló EuropeFiction – közös munkájában, ami a személyes találkozók híján szintén jórészt online meetingek és videókonferenciák formájában zajlott.

„A karantén idején új bemutatóinkat élő internetes közvetítés formájában vittük el a nézők otthonába. Így élő stream közvetítéssel mutattuk be ősszel a Krausz Attila Tipli című kortárs regényéből adaptált, Vidovszky György rendezte ifjúsági előadást, valamint a Dániel András népszerű meséiből készült Egy kupac kuflit Andrusko Marcella rendezésében, januárban pedig Gimesi Dóra Emma csöndje című darabját, amelyet Kuthy Ágnes állított színpadra. Nagy örömünkre júniusban már közönség előtt tarthattuk meg Az ember tragédiája című ifjúsági előadásunk előbemutatóját, Novák János rendezésében, valamit a Watergate: Az időkripták rejtélye című ’interaktív szabadulószínház’ munkabemutatóját, amelyet Vidovszky György rendezett a Kolibri Pincében” – hangzott el az évad rendhagyó bemutatóiról.

A 2021/2022-es évadról szólva Novák János elmondta, hogy jövőre a Kolibri Színház 30 éves fennállását ünnepli, ezért különleges, jubileumi évad elé nézünk, amelyet a hagyomány szerint szeptember első szombatján a Kolibri Fesztivállal nyitunk. A tervek szerint 2022-ben megvalósulhat a 2020 tavaszán elmaradt jubileumi X. Kaposvári ASSITEJ Biennálé az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös szervezésében.

Jövőre a társulat öt új bemutatót tervez, valamint közönség előtt is bemutatja az idén élő stream közvetítéssel debütált előadásait. A szeptemberben Budapesten megrendezésre kerülő Eucharisztikus Kongresszus keretében mutatjuk be Egressy Zoltán Rózsakirálylány című darabját, Novák János rendezésében. Keresztesi József Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című könyvéből Székely Andrea készít kétszereplős előadást a legkisebbeknek a Kolibri Fészekben. Maria Wojtyszko kortárs lengyel szerző Sam, avagy felkészülés a családi életre című drámáját Gyevi-Bíró Eszter állítja színpadra a Kolibri Pincében. A jövő évadban folytatódik a nagy sikerű Locspocs-sorozat a Kolibri színpadán: Tor Åge Bringsværd meséjét, Kozák Katalin fordítása alapján Horváth Péter alkalmazta színpadra, az előadást Novák János rendezi, Locspocs és a sárkánylány címmel. A Kolibri Színház 2019-ben meghirdetett kortárs magyar drámaíró pályázatának díjazottja volt Kiss Noémi A bálna és a srác című darabja, amelyet Markó Róbert állít színpadra az évad utolsó bemutatójaként.

Évadértékelő beszéde végén Novák János örömmel jelentette be, hogy idén két díjjal is gazdagodott a Kolibri Színház társulata: Orosz Klaudia képzőművészeti vezető munkáját Blattner Géza-díjjal jutalmazták, Novák Jánost pedig életműdíjjal tüntette ki az ASSITEJ, a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi szövetsége.

A csütörtöki évadzárón a hagyományoknak megfelelően a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet és egy Kolibri Urat, illetve egy Kolibri Háttér Hölgyet és egy Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet.

A kollégák titkos szavazatai alapján idén Nyirkó Krisztina és Krausz Gábor színművészek, illetve Kuklis Katalin öltöztető és Kiss Géza ügyelő érdemelte ki az elismerést. 

Az igazgató végül megköszönte a művészeknek és a munkatársaknak az évadban, és különösen a karantén ideje alatt nyújtott munkájukat, ami biztosította a színház folyamatos működését a válságos időszakban is. A társulati ülés ezután átalakult bográcsozós kerti partivá, ahol a kötetlen, jó hangulat arról tanúskodott, hogy a személyes, élő találkozást semmi sem pótolhatja.

Köszönjük, hogy – a hőség ellenére – ilyen sokan eljöttetek!

Fotó: Szántó Fanni, Rupp Anikó