Magyarokat is jelöltek a legrangosabb gyerekirodalmi díjra

2014. 10. 17.

Az Astrid Lindgren-emlékdíjakat a jövő évi bolognai könyvvásáron adják át. Marék Veronika és Tasnádi István is jelölt!

“Mára a színházak többsége rendelkezik ifjúsági és tantermi programokkal. Pezseg a gyerekkönyvpiac, az ifjúsági is kezd magára találni. A gyerekirodalom élőbb, jobban bekapcsolódik közönsége életébe, mint a felnőtteké. A gyerek még nem sznob, egyből jelzi, ha valamit nem ért vagy nem tetszik neki”. (Tasnádi István)

“Mindig vannak hívei annak, hogy a gyerekeknek gyönyörű rajzokat kell készíteni, részletgazdag, tökéletes alkotásokat, hogy nézegessék, hogy fejlődjenek. Megint másik társaság – én vagyok a másik társaság – azt mondja, hogy a gyerekeknek sokszor a jelek is elégségesek, mert olyan érzékeny a belső látásuk, hogy nem szükséges kicikornyázni, pontosan tudják, hogy miről van szó”. (Marék Veronika)

 

marekveronika

 

Megjelent az Astrid Lindgren-emlékdíjra jelölt alkotók idei, nemzetközi listája. Idén 61 ország 197 jelöltje között négy magyar alkotó is szerepel.

 

Nyilvánossá vált az Astrid Lindgren-emlékdíj jelöltjeinek névsora – írta a csodaceruza.hu. Összesen 61 ország 197 jelöltje között négy honfitársunk is megtalálható, köztük – immár évek óta – a legismertebb élő magyar gyerekíró, Csukás István.

 

tasnadi

 

Idén felzárkózott hozzá Marék Veronika író, illusztrátor, Tasnádi István drámaíró, aki fontos gyerekkönyvek szerzője is, valamint a Magyarországról 1980-ban távozott, jelenleg Los Angelesben élő, a Newsweeknek és a Times-nak is dolgozó Bányai István.

 

Az Astrid Lindgren-emlékdíj díjazottját a 2015-ös bolognai gyermekkönyvvásáron, jövő tavasszal mutatják be. Az Astrid Lindgren-emlékdíj a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi díja. A svéd kormány hozta létre a szervezetet 2002-ben Astrid Lindgren svéd író tiszteletére. A díjat évente ítélik oda, jelentős pénzzel is jár. Magyar díjazott még sohasem volt.

 

Marék Veronika Kipp kopp meséit (Kipp Kopp és Tipp Topp, illetve a Kipp kopp gyermekei) és Tasnádi István Cyber Cyrano című darabját nagy érdeklődés mellett játsszuk. Az, hogy ezeket a produkciókat mikor láthatjátok legközelebb, itt kiderül.