KOOLIBRI, avagy kooperáció Kolibri módra

2016. 03. 22.

Ahogyan a játékos cím is sugallja, az alábbiakban a Kolibri Színház idei évadában megvalósult együttműködési projektjeiről olvashattok rövid összefoglalót.

A Kolibri Színház szemléletének és hosszú távú munkájának fontos része a fiatalokkal való közvetlen, folyamatos kapcsolattartás. Együtt növünk fel – a csecsemőkortól kezdve a gyerekkoron át a kamaszkorig, és ez a kapcsolat nem ér véget a középiskolából való ballagás után sem!

Az alábbiakban elsősorban a tizen-huszonéves fiatalokat érintő, színházi nevelési programunk keretében megvalósult együttműködéseinkről számolunk be.

Hospitálás

A 2015/2016-os évadban hospitálási programunk részeként a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola gyakorlatos színész képzésének végzős diákjai havonta 4-5 előadásunkat és a hozzá tartozó drámafoglalkozásokat tekinthették meg. A fiatal felnőtteknek szóló szakmai programunkat, amelyet Gyevi-Bíró Eszter, a Kolibri Színház színházi nevelési koordinátora vezetett egy módszertani összesítő tréninggel zártuk március elején.

Nemes Nagy Ágnes SZKI 14. évfolyamosok

A Nemes Nagy Ágnes Művészeti SZKI 14. osztályos gyakorlatos színészei

 e-motikon – kísérleti performansz középiskolásokkal

Mit írhatok meg neked csetben? Elárulhatom legféltettebb érzéseimet, ha nem személyesen beszélgetünk? Meddig mehetek el, amikor nem ülsz ténylegesen mellettem, de fontos dolgokat szeretnék kimondani? Elmondhatom jelekkel, hogy szeretlek? Szakíthatok veled sms-ben, mert úgy kényelmesebb? … Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ az e-motikon című kísérleti performansz gimnazista szereplői.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Baár-Madas Református Gimnázium 11. évfolyamának angol szakos hallgatói, Győri Katalin tanárnő vezetésével és Gyevi-Bíró Eszter rendezésében, e-motikon címmel a digitális kultúra és a Z generáció találkozásával foglalkozó kísérleti performanszot készítenek.

lányok

A Baar-Madas Református Gimnázium 11/C osztályos tanulói

 A munkafolyamat lezárásaként április és május hónapban a diákok színházi happeningen vesznek részt a Kolibri Pincében, ahol egy kétórás, izgalmas-játékos improvizáció során a leírt és olvasott szövegek sokféleségével és félreérthetőségével kísérleteznek majd 9. osztályos meghívott csoportok közreműködésével.

Nemes 9. osztály_e-motikon

A Nemes Nagy Ágnes Művészeti SZKI  9. osztályos diákjai

Együttműködés egyetemistákkal – hogyan működik a módszer a Kolibriben?

A legutóbbi Klamm háborúja című előadásunkon az Eötvös Loránd Tudományegyetem elsőéves pedagógia szakos hallgatóit láttuk vendégül, módszertani betekintést adva színházi és drámapedagógiai munkánkba.

Jelenleg négy – de a jelentkezők száma egyre nő – végzős egyetemista írja diplomamunkáját a színházi nevelés módszertanából és gyakorlatából, melynek során színházunk minden működő projektjébe betekintést nyerhetnek és az elméleti hátteret is biztosítjuk kutatásaikhoz. A felsőfokú intézmények hallgatói Budapest és az ország különböző egyetemeiről érkeztek és érkeznek folyamatosan, hogy életük egyik legfontosabb megméretésében a Kolibri Színházat válasszák együttműködő partnerüknek.