Két beregszászi vendégjáték a Kolibriben

2016. 12. 19.

A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Kastanka és Igazán című előadásait január 17-én és 18-án láthatja a Kolibri Színház közönsége.

Anton Pavlovics Csehov Kastanka című klasszikus meséjének különlegessége, hogy történetének állat hőseit emberi tulajdonságokkal felruházva ábrázolja. A mese népszerűségét jelzi, hogy a moszkvai nagycirkusz épülete előtt szobrot állítottak a történet valamennyi állat szereplőjének.

A címszereplő Kastanka egy keverék kölyökkutyalány (Tarpai Viktória), aki az utcai forgatagban elveszti gazdáját, Luka Alekszandrics (Sőtér István) asztalost. Reményvesztetten sírdogál, már majdnem megfagy a nagy hidegben, mikor egy éppen arra járó idegen úr, akiről később kiderül, hogy foglalkozása cirkuszi bohóc és állat szelídítő (Rácz József) megszánja és hazaviszi.

Új helyén furcsa társaság fogadja: egy gúnár (Ivaskovics Viktor), egy kandúr (Szabó Imre) és egy disznóhölgy (Vass Magdolna), akik éppen egy cirkuszi számot gyakorolnak. A kiskutyát hamar befogadják. Kastanka is egyre jobban érzi magát, mert új gazdájánál sosem éhezik, nem fázik, hangos parancsolást, durva szavakat sem hall, álmaiban mégis visszavágyik régi gazdájához, a faragatlan asztaloshoz. Egy váratlan és szomorú esemény fordulatot hoz Kastanka életébe. Be kell ugrania szereplőként a bohóc és állat társai cirkuszi jelenetébe. Kastanka igazi tehetségnek bizonyul, bámulatosan gyorsan tanul. Egykettőre eljön a pillanat, amikor ő is porondra léphet. Első fellépése azonban váratlan izgalmakkal jár, mert a közönség soraiban régi gazdája is ott ül…

A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház 2012 októberében debütált gyerekelőadását Novák János, a budapesti Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház vezetője rendezte, valamint a betétdalok zenéjét is maga szerezte. A dalszövegeket Zalán Tibor írta, a díszlet- és jelmeztervező Orosz Klaudia. A rendező munkáját Gyevi-Bíró Eszter segítette, aki már maga is több darabot rendezett a kárpátaljai színházban…

…többek között az Igazán – életjáték magyar írók és költők műveiből két felvonásban című előadást, amely január 18-án látható a Kolibri Színházban. 

Ahogy az előadás színlapján olvashatjuk: 

KIINDULÁS

A XIX. század végétől elsőrangú drámák és regények születtek a népi környezetben játszó történeteket mesélő íróink tollából. Miért keressük mi a göröngyös földdel, a faluval, az ártatlan vidékkel a kapcsolatot? Mitől olyan kiábrándult a magával mit kezdeni nem tudó városi polgárság, hogy ha csak lehet, gondolatban vidékre utazik, hogy ott kiszellőztesse fejét és lemossa magáról bűneit? És valóban olyan tiszta-e az érintetlennek gondolt falusi élet és a bennük mocorgó alakok? Gyulai Pál fogalmazása szerint: „A népszínmű se vígjáték, se dráma, se tragédia, mindebből valami; vegyes nem, mely sok mindent magába olvaszthat, sőt a zenét és éneket is segédül veheti.”

ÉRKEZÉS

Összeállításunk tervezésekor nem azon volt a fő hangsúly, hogy kiélezzük a vidék-nagyváros konfliktust, inkább a tisztaság-bűn és a nő-férfi tengelyek között táncoltunk, nagyszerű íróink társaságában és segítségével. Célunk egy olyan igényes és egyben szórakoztató előadás elkészítése volt, melyben Bródy Sándor, Molnár Ferenc, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes és Örkény István érkeztek segítségünkre írásaikkal, s mely elsősorban a valódi tisztaság keresését, a mindennapok életigenlését és a kapcsolatok mindent megélését szándékozik bemutatni. A kornak megfelelő dalok, táncok és sanzonok is tarkítják a sort: a világi jazz európai és tengeren túlról érkezett remekművei és mindezek magyar lenyomata: Seress Rezső és Szirmai Albert nevével fémjelezve. Korabeli kabarétréfák jelentik majd az igaz csemegét a klasszikusok sorában. Mindezt minimális díszlet megjelenítésével, a láttatás kontextus-teremtésével, a drámai alapműveket jól ismerő beregszászi társulat közreműködésével álmodozunk és játszunk.

Az előadást rendezte, valamint a koreográfiát és látványt tervezte Gyevi-Bíró Eszter. Munkájában Ivaskovics Viktor társrendező és Eck Attila dramaturg volt segítségére. Játsszák: Gál Natália, Tarpai Viktória, Orosz Ibolya, Orosz Melinda, Vass Magdolna, Kacsur András, Ferenczi Attila, Oleg Melnyicsuk, Sőtér István, Szabó Imre, Deák Dániel m.v. 

Az előadásokról bővebben az alábbi linkekre kattintva tájékozódhattok:

http://kolibriszinhaz.hu/eloadas/kastanka/

http://kolibriszinhaz.hu/eloadas/igazan-eletjatek-magyar-irok-es-koltok-muveibol-ket-felvonasban/

Fotók: Forrás: Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház