Jön a Kukacmatyi 350. előadása!

2014. 09. 10.

350. előadását éri meg Bán János monodrámája, a Kukac Mayi, ami immár 1992 óta műsoron van a Kolibri Fészekben.

Ha Kovász Emil rálép magányos esti sétáján egy kukacra, abból csak baj lehet. Főleg, ha a kukac ebből az alkalomból meg is szólítja. Az meg már végképp talányos helyzet, ha a kukacot hazaviszi, ruhát ad rá, névvel ruházza fel, sőt, zongorázni is megtanítja. Valahogy így kezdődnek a barátságok… 

 

Kukacmatyik

 

 

A Színházak Éjszakáján tartja a Kolibri Fészek a 350. előadást Bán János monodrámájából, a Kukacmatyiból. Novák János első rendezése immár 1992 óta műsoron van nálunk!

Gyertek, ünnepeljetek velünk 11 órakor az Andrássy út 77-ben!

 

Bán János a Kukacmatyiról:

 

„Az első rendezésem is a Kolibrihez köthető, akárcsak a Kukacmatyi, ami  egy rendkívül fontos előadás az életemben. Az, hogy 20 éve sikerül itt játszanom, örömmel tölt el. Az előkészítés első pillanata az volt, amikor Novák Jánossal találkoztam az OTP-ben. Mire az ügyintézőhöz jutottunk, meg is beszéltük a darab főbb paramétereit. Utána életem egyik legnehezebb próbaidőszaka következett egy pincében, lehetetlen körülmények között.  (…) A Kukacmatyi, illetve Bodnár Zoliék egyik izgalmas előadása révén az induló Kolibri színház azonnal kikerült Angliába és ezzel megnyílt a külföldi vendégjátékok sorozata.  Arizonában, a „Színház a bőröndben Fesztiválon” is játszottunk, ráadásul olyan nagy sikerrel, hogy a fesztivál nyerteseinek mondhattuk magunkat. (…) A Kolibribe én mindig hazajövök és ez nagy örömmel tölt el”.

 

„Mindig olyan területeket igyekeztem és igyekszem kipróbálni, ahol még nincsen tapasztalatom. A Kukacmatyi és a Színészautomata című darabok ilyen kísérletek, és ezekre minden nagyképűség nélkül büszke vagyok, mert az előbbivel szinte az egész világot bejártam”.

 

 

Az előadás kritikáiból:

 

„Csak egy kis kukac, de akkor is a barátom! – ez a felismerés boldogságot hoz a magányos Kovász Emil életébe. Rendmániája alábbhagy, felbomlik a hétköznapok monotonitása, s mindez egy egyszerű kukacnak köszönhető. Lagálábbis Barbro Lindgren Kukacmatyijában, amelyet a Kolibri vitt színre, és játszik hosszú ideje az 5-6 éves korosztály számára.

A gyerekek színes párnákon ülve, cipő nélkül, a lehető legkényelmesebb pózban nézik végig az előadást, bátran közbeszólnak, segítenek a főhősnek, ha esetleg valami elkerülné a figyelmét. Bán János egy személyben testesíti meg Kovász Emilt, Kukacmatyit, a szabót, Szarkáné asszonyságot és az előkelő cukrászda pincérét. Segítőtársai a hangja, az ujja, zakója és a színpadon lévő fogas. (…)

A pantomim alapvető eleme az előadásnak, így nyílik az ajtó, így készül a ruha, így varr a tű, s az állandó hangeffektekkel ez tökéletes ’mintha-szituációt’ teremt a gyerekek számára”. (Forrás: prae.hu)