Írországban a Kolibri! – Lezárul a Small Size, Big Citizens projekt

2014. 02. 06.

A Tekergő és a Pont, pont, vesszőcske csapata Novák János kíséretében már megérkezett az írországi Newry-ba, ahol a projektben résztvevő országok két-két produkciót mutatnak be.

Lezárul a „Small Size, Big Citizens” európai uniós projekt, melynek keretében, az elmúlt években színházunk három előadást is bemutatott: az Orbán Ottó szövegeire épülő Tekergőt, a Marék Vera meséjét feldolgozó Kippkopp gyerekeit, illetve a Pont, pont, vesszőcskét, a német Helios Theaterrel koprodukcióban.


newry

 

Az együttműködésben 11 társulat arra szövetkezett, hogy 2009-től 2014 februárjáig a 0-6 éves korosztály számára művészeti produktumokat alkossanak. Öt év alatt 58 előadás készült el, ebből 26 a 0-3 évesek, 32 a 0-6 évesek számára, emellett számos workshopra, szakmai találkozóra került sor. „Munkálkodásunkkal szerettük volna megerősíteni a kisgyermekek azon jogát, hogy már a legkisebb koruktól alkalmuk legyen olyan örömteli, művészeti értéket hordozó előadásokkal találkozni, amelyek elősegítik érzelmi intelligenciájuk és készségeik fejlődését. A saját országaikban és a fesztiválokon megjelenő előadások létrehozása mellett a résztvevő színházak művészeti vezetői számára az együttműködés irányítói és koordinátorai időről időre olyan összejöveteleket szerveztek, amelyeken mód nyílt egymás munkáinak, az alkotók szempontjainak jobb megismerésére, a művészi hatások elemzésére” – írta a projekt kapcsán a Kolibri Színház igazgatója.

 

smallsize

A Tekergő és a Pont, pont, vesszőcske csapata Novák János kíséretében már megérkezett az írországi Newry-ba, ahol a projektben résztvevő országok két-két produkciót mutatnak be a ’Small size, big festival’ elnevezésű rendezvénysorozat keretében, ami február 6-tól 9-ig tart.

eloadasok

„A résztvevőkkel együtt fogalmaztuk meg azt a vágyunkat, hogy szemben az egyre terjedő uniformizálással, az Európai Unió minden termékére kiterjedő szabványosítással, a kultúrában meg kell őriznünk a sokszínűséget, a különbözőséget, a nemzeti sajátosságokat. A gyerekszínházak helyzete, támogatása, elismertsége országonként változó, más és más struktúrában kell, hogy érvényesüljön színházaink értékteremtő hivatása. Minden művésznek éreznie kell, hogy melyek azok az adekvát művészi formák, melyen keresztül saját országának kulturális gyökereiből erőt merítve igazi művészi értéket hordozó produkciókat hozhat létre a legkisebb nézők számára. A közös elemzéseknek hála új szempontokat kaptunk előadásaink művészi hatásainak vizsgálatához, gazdagodott művészi eszköztárunk. Megerősített minket abban a hitünkben, hogy előadásaink színházi, művészi és emberi vonatkozásban is valódi értéket kell, hogy közvetítsenek legkisebb nézőink számára” – fogalmazott Novák János a Small Size, Big Citizens eredményei kapcsán.

 

A projektben résztvevő partnerek:
Főszervező: Olaszország – La Baracca S.R. L.
Társszervezők:
Franciaország – Ville De Limoges
Spanyolország – Accion Educativa
Finnország – City of Helsinki Cultural Office –Anantalo Arts Center
Írország – Barboro Galway International Children’s Festival
Szlovénia – Gledalisce Za Otroke In Mlade Ljubljana
Ausztria – Toihaus – Theater Am Mirabellplatz
Egyesült Királyság –Polka Theater
Belgium – Theater De La Guimbarde
Románia – Teatrul Ion Creanga
Németország –Helios 6 Live Art Production
Magyarország – Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

 

A projekt művészeti céljai:
1. Színházi produkciók létrehozása 0-3 éveseknek.
2. Művészeti kutatásokat kezdeményezni, melyek bizonyítják, hogy az egyszerűség és a lényegi kommunikáció javítja a gyerekekkel kialakított kapcsolat minőségét az előadások alatt.
3. Lehetőséget teremteni az interakcióra, tapasztalatcserére, elősegíteni a művészeti kutatás rendszerességét
4. Fokozni a tudatosságot a kortárs dramaturgiában a legkisebbeknek szóló előadásokban.
5. Találkozók szervezése, segíteni a színházak, színházi emberek, vizuális művészek mobilitását.
6. Magas színvonalú művészeti produktumok létrehozása.

 

A legelső képek utunkról:

az elso kep

1.

hatodikkep

2.

harmadikkep

3.

masodikkep

4.

negyedikkep

5.

hetedikkep

6.

Fotó: Novák János, egy autóból, suhanóban