Indul a Rövidzárlat! – Elkezdtük új ifjúsági előadásunk próbáit

2017. 03. 03.

A szerdai olvasópróbával megkezdődött Rövidzárlat című, észt-magyar koprodukcióban készülő előadásunk próbafolyamata Vidovszky György rendező vezetésével.

A Platform Shift + nemzetközi együttműködés harmadik évében a 10 európai partnerszínház kettesével készít produkciókat, így a Kolibri Színház az észt VAT Teaterrel. A projekt keretében készülő kiskamaszoknak szóló előadás – hasonlóan a korábbi Vidovszky-rendezésekhez, mint a kettős:játék vagy a Cyber Cyrano – ismét az internet világát mutatja be, ám újszerű megközelítésben. A darab középpontjában az a kérdés áll, vajon mi történik azzal a rengeteg, soha nem törlődő adattal, amit magunkról szolgáltatunk nap mint nap a közösségi oldalakon és más online felületeken. Életünk elválaszthatatlanná vált a netre rólunk felkerülő információktól, de vajon felmérjük-e ennek a kitárulkozásnak a lehetséges következményeit.

„Egy kutatás szerint egy tinédzser számára a saját közösségi profil-oldala a legprivátabb zóna, míg egy felnőttnek ugyanezt jelenti az otthona. De míg otthon magunkra zárjuk az ajtót, és csak azt engedjük be, akit akarunk, addig online minden lépésünk publikus, és olyanok is látják, akikről, mi nem tudunk” – fogalmazta meg a darab kiinduló ötletét Vidovszky György.

Ehhez a témához keresett munkatársaival egy olyan szellemes, játékos, de egyben gondolatébresztő víziót, amelyben bepillantunk a Süti Akadémia frissen végzett diákjainak kísérleti akciójába, a Smart Kommandó egynapos bevetésébe. Megfigyelési területük a Faludi család, akik természetesen a nap nagy részét online töltik, ráadásul egyikük, Erik, a tizenkét éves fiú nem egészen megszokott módon…

A forgatókönyvet Vidovszky György, Horváth Péter és Kristiina Jalasto ötlete alapján Eck Attila írta. A báb-, díszlet és jelmeztervező Inga Vares, a báb-kivitelezésért Mátravölgyi Ákos felel. A digitális design Zádor Tamás, a mozgás Gyevi-Bíró Eszter munkája, a zeneszerző Monori András. A rendező munkatársa Hajsz Andrea, az előadás rendezője Vidovszky György.

A főbb szerepeket Krausz Gábor, Nizsai Dániel, Blahó Gergely m.v., Alexics Rita, Fehér Dániel és Bárdi Gergő játsszák.

A Rövidzárlat bemutatója 2017. május 12-én lesz a Kolibri Színházban.

További képek az olvasópróbáról:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Fotó: Bottyán Marcell