Tizenkét hónap

– orosz népmese alapján –

Milyen a tökéletes ajándék? Okozzon örömet, vagy legyen hasznos? A drága és ritka, vagy az egyszerű holmi a jobb? Az én érzéseimet fejezze ki, vagy próbáljak megfelelni a másik elvárásainak? Szükséges egyáltalán kézzelfogható ajándékot adni? Megannyi kérdés, ami a karácsony közeledtével felmerül az emberben. Anna, az árva lány is a választ keresi, bár nem önszántából teszi mindezt. Mostohái kizavarják őt a legcudarabb hóvihar idején az erdőbe, hogy hóvirágot szedjen a Királykisasszonynak. A kaland akár az életébe is kerülhetne, de csodák csodájára találkozik egy csoport különös vándorral, akik nem mások, mint a tizenkét hónap. Ők – kik a természet rendjén uralkodnak – pártfogásukba veszik a kis árvát, amivel kezdetét is veszi a varázslatos galibák egész sorozata.

Nézőink egy mágikus világba nyerhetnek betekintést, melynek alapja egy sokak által ismert szláv népmese. Zenével, tánccal, humorral és mély emberszeretettel álmodtuk színpadra ezt a karácsonyi történetet.

 

Az előadás időtartama 60 perc szünet nélkül.

Az aranygyapjas kaland

Az aranygyapjú története, avagy hogyan született az olimpia?

Péliász király, Jolkosz ura, megrémül egy jóslattól: az ifjú Jászón a trónjára tör. Hogy ártalmatlanná tegye, teljesíthetetlennek látszó feladattal bízza meg: hozza el Kolkhiszból a híres aranygyapjút. Jászón ötven társával indul el az Argó nevű hajón. Útjuk veszedelmes sziklák, háborgó örvények, ellenséges népek és csábító szirének között vezet. Kolkhiszban Médea, a kolkhiszi király lánya varázslattal segíti a fiatal hőst. Az Argó hőseinek többször is meg kellene verekedniük, hogy tovább utazhassanak, de ők a verekedéseknél jobban szeretik a sportvetélkedőket. Amikor végül sikerrel hazatérnek, elhatározzák, hogy ezentúl négy évenként sportvetélkedőkkel ünneplik meg a sikert és a békét.

Rendező: Novák jános

 

Völgyhíd

A 17 éves Péter nem kapja meg szüleitől azt az odafigyelést, amely a felnőtté válás kanyargós útján segíthetné őt – az apja túl anyagias, az anyja pedig túl konfliktuskerülő.

Péter és Zsófi szerelmesek egymásba, de a fiú egyre inkább kisajátítja a lány érzelmeit és végül abba a tévképzetbe menekül, hogy kettejük szerelme átmenthető az örökkévalóságba.

Dedának, Péter kollégiumi szobatársának lesújtó véleménye van a felnőttekről, és azzal henceg, hogy ő nem akarja megélni, hogy ötven éves legyen.

A szerző, Háy János e szavakkal ajánlja a művet: „ Színmű azoknak, akik túl akarják élni a felnőttek rémuralmát és azoknak, akik túlélték és felnőtté lettek. „

Az előadást interaktív drámafoglalkozás követi, mely egyrészt továbbviszi a látott történetet, másrészt segít a nézőknek kibeszélni, feldolgozni azt.

A foglalkozás vezetésére Gyevi-Bíró Eszter, a Kolibri Színház színházi nevelési koordinátora készítette fel az előadásban szereplő színészeket.

 

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.

SZEVASZ TAMÁS!

Sok éve már, visszatérőn január 22-én a Magyar Kultúra napján ünnepeljük Cseh Tamás születésnapját a Kolibri Színházban.

2019-ben is elsőként Novák János, Márta István, Kecskeméti Gábor, az egykori Ad Libitum együttes, valamint Bornai Szilveszter és Tóth Tamás idézi fel a hetvenes években a 25. Színházban együtt játszott dalokat.

A Cseh Tamás archívum igazi meglepetésekkel szolgál, Hanák Gábor szerkesztésében Cseh Tamás eddig nem ismert felvételeit láthatják nézőink.

Az est vendégeként a régi barát, Víg Mihály énekli kedves Cseh Tamás dalait.

Záró programként a Kolibri Színház társulata lép színre. Bereményi Géza Novák János zenéjével megszólaló legújabb szövegei épp úgy idézik a magyar történelem nagy fordulatait, mint a soha el nem évülő férfi-női konfliktusok bonyolult, mindig aktuális világát.

Szevasz Tamás!

Karácsonyi ének

A Karácsonyi ének Budapesten!

 

A Richard Challoner Company Charles Dickens klasszikusának adaptációjával érkezik Budapestre.

 

A tavaly februári Frankeinstein után a Richard Challoner Company Scrooge úr és Pici Tim Karácsonyi kalandjával, Charles Dickens Karácsonyi énekének egy mágikus, új adaptációjával tér vissza a Kolibri Színházba.

 

A Karácsonyi Ének Szenteste játszódik a viktoriánus Londonban. Ebenezer Scrooge nyomorult ember, akit csak a pénz érdekel, és nem törődik senkivel. Karácsony éjszakáján meglátogatja elhunyt társa, Jacob Marley szelleme, akit három másik szellemalak követ. A kísértetek visszarepítik Ebenezer Scrooge-t a múltba, és megmutatják neki a jövőt, hogy milyen sors vár rá, ha nem változtat a viselkedésén.

 

A londoni Richard Challoner Középiskolából érkező RICHARD CHALLONER THEATRE COMPANY (Nagy-Britannia) több mint húsz éve rendszeres vendége a Kolibri Színháznak. A legutóbbi produkciók között szerepelt a Robin Hood (2016), a Sherlock Holmes (2015) és a Will (2017).

A császárfiú álma

Csia Csingi császár tizenöt esztendős, amikor apja halálával a nagy kínai birodalom trónjára lép. A koronával együtt mindjárt feleséget is kell vennie. Csia Csingi álmában többször megjelenik a messzi Leaotung tartomány hercegnője, és Liu-Liu is álmodik az ifjú császárral. Szívükben szerelem ébred. Sok nehézség után egymásra találnak, ám ekkor kiderül, hogy más az álom, és más a valóság. Pedig léteznek csodák, kérdezzétek csak meg az Aranymenyétet!

 

Az előadás időtartama kb. 105 perc egy szünettel.

Bemutató: 2018. november 17.