KOLIBRI 30 – a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében

Program:

10.00 Kolibri 30 – Locspocs és a sárkánylány 

14.00 Kolibri 30 – Kvíz – Ez a program technikai okok miatt ELMARAD!

19.00 Kolibri 30 – Gála

Harminc évesek lettünk, s ebből az alkalomból 2022. május 14-én egy egész napos szülinapi meglepetéssel kedveskedünk közönségünknek: a minket szerető gyerekeknek, felnőtteknek, fiataloknak és idősebbeknek, akik 30 évvel ezelőtt láttak minket, s azoknak is  akik ma látogatnak el hozzánk először. 

Délelőtt 10 órától a Locspocs és a Sárkánylány c. előadásunkat izgulhatják végig.

Délután 14 órától egy játékos KVÍZ vetélkedőnek lehetnek aktív résztvevői vagy lelkes szemlélői .  A négy fős csapatokban 2 vállalkozó szellemű néző, 1 színész és egy színházi háttérszakember vesz részt. A közös játék során hallgathatunk fülbemászó dallamokat, megcsodálhatjuk számos előadás jelmezét, kipróbálhatjuk Háry János szekerét, felülhetünk János vitéz lovára. Megismerhetünk érdekes színházi mesterségeket és talalkozhatunk a Kolibri Színház művészeivel. 

Este 19 órától az elmúlt 30 év előadásainak dalaiból készült válogatással zárjuk a születésnapot. A GÁLÁ-n elhangzó dalok között visszaemlékezéseinket, történeteinket osztjuk meg nézőinkkel.

A Kolibri Színház vár!

 

Novák János ügyvezető igazgató gondolatai a jubileum kapcsán:

Harminc éves a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A kerek évforduló kiváló alkalom arra, hogy együtt ünnepeljük az elmúlt évtizedekben az alapító tagokhoz csatlakozó, több generációt felvonultató társulatot, szerzőket, alkotótársakat és az évek során velünk együtt felnövekvő, minket szerető közönséget. Jubilálunk a szülőkkel, tanárokkal és gyerekekkel, akik visszatérőn választják előadásainkat, újranézik a régi kedvenceket, izgatottan és bizalommal várják az új bemutatókat, a kolibris meglepetéseket.

Köszöntjük fenntartóinkat, akik lehetővé tették, hogy évről évre tovább fejlődjön társulatunk. A biztos háttér alapozta meg és működteti gazdag repertoárunkat, melyben 0-18 éves korig minden korosztály megtalálhatja az őt leginkább érdeklő tartalmakat.

Sok műfajban voltunk úttörők. Ma már színházunkban a báb- és élőszínházi előadások mellett operával, koncertekkel és mozgásszínházi produkcióval is rendszeresen találkozhatnak nézőink.

Kiszélesítettük a hagyományosnak tartott gyerekszínházi korosztályokat. Lemondtunk arról, hogy korhatár nélkül, „általában” játszunk gyerekeknek, cserébe rátaláltunk azokra a tartalmakra, melyekben a különféle korcsoportok ráismernek saját élményeikre, problémáikra. Magyarországon mi játszottunk először csecsemőkorú nézőknek, és úttörő szerepünk volt az ifjúsági korosztály sajátos nézőpontját bemutató előadások hazai elterjedésében is. A szakmailag magas színvonalú és gondos dramaturgiai munka eredménye, hogy a klasszikusok egyszerre szöveghű és formai újdonságokat kínáló feldolgozásai mellett rendszeressé váltak színházunkban a magyar ősbemutatók. Előadásainkban ismerős tartalmakhoz társulnak a meglepetések!

Külföldi kapcsolataink hozzásegítettek minket az aktuális nemzetközi sikerdarabok meghonosításához, és – ezzel párhuzamosan– a magyar szerzők európai megismertetéséhez. Ennek legfőbb fóruma a hazánkban 2000 óta kétévente megrendezett Kaposvári Nemzetközi ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé. 2003 óta folyamatos a részvételünk a több tucat társulatot felvonultató európai uniós együttműködésekben, mint a Glitterbird, a Platform 11+, a Platform Shift+, a Small Size, valamint a jelenleg is futó EuropeFiction, PlayOn! és Mapping. Ezt honorálták idén az online közvetítésben megtartott világkonferencián, melynek keretében ASSITEJ Életműdíjjal ismerték el eddigi munkám.

A kincseket, melyekre rátalálunk a nagyvilágban, elhozzuk a Kolibri Színházba, hogy a magyar gyerekek is megismerhessék azokat. A színházi élmény hozzájárulhat személyiségük megerősödéséhez, egész emberré válásukhoz. Szeretnénk, ha a színházunkban megélt élmények a konfliktuskezelésben, egyéni hivatásuk megtalálásában segítené őket életük során. Egy jó gyerek- vagy ifjúsági előadás elősegítheti, hogy nézőink felnőttként gazdagabb, boldogabb élet éljenek majd. Bízunk a színház személyiséget és közösséget egyaránt formáló, mintaadó szerepében! Együtt növünk fel!  

 

 

 

“HARSÁNY KIÁLTÁSOK TAVASZI REGGEL” – Novák János zenés Kosztolányi-estje

A már közismert Ady-dalok és Szép Ernő szintén sikert arató megzenésített versei után színházunk igazgatója, Novák János, csellóművész, zeneszerző, elóadóművész és rendező ezúttal Kosztolányi Dezső általa megzenésített költeményei közül válogatott össze egy csokorra valót. A dalok előadásában Tóth Tamás gitárművész segíti. A dalok közt időnként elhangzik majd egy-egy rövidke Esti Kornél novella is, Horváth Péter tolmácsolásában.

Locspocs és a sárkánylány

Emlékeztek Locspocsra, a kis tengeri szörnyre, aki félt a víztől, de megtanult úszni és komoly hőstetteket hajtott végre, hogy megtalálja elveszettnek hitt szüleit? Nos, Locspocs felnőtt, és házasodni készül. Szíve választottja az a japán sárkánylány, akivel még kölyökkorában barátkozott össze. Csakhogy egyikük szülei sem örülnek a házassági tervnek. „Tűz és víz nem egymáshoz való!” Locspocs azonban nem hagyja magát, tűzön-vízen át küzd a szerelméért. A Locspocs-sorozat legújabb epizódja jubileumi produkció is egyben: a kis tengeri szörny története pontosan 30 éve, a Kolibri Színház megalakulásakor indult hódító útjára, s kalandjait három évtizede lankadatlan figyelemmel és szeretettel követik kicsik és nagyok egyaránt.

Az előadás időtartama kb. 110 perc egy szünettel.

Bemutató: 2022. március 19.

 

 

 

“talán volt egy-két este…”

2022-ben ötven éve már, hogy Cseh Tamás és Bereményi Géza elhatározták, hogy az addig már két éve írt titkos dalokkal a Huszonötödik Színházban bemutatkoznak…a DAL nélkül talányos címmel. Novák János, Márta István, Kecskeméti Gábor, kedvükre lettek társak, – ők az Ad Libitum együttes. A Petőfi Irodalmi Múzeuma Cseh Tamás Archívuma Hanák Gábor összeállításában ritkán hallott felvételeket mutat be. A hetvenes-nyolcvanas években hűséges közönség figyeli a dalnokot, fontos játékfilmekben van jelen, amelyekben Cserhalmi György az egyik sztár, aki ez alkalommal a vendég és szereplő.
Cseh Tamás születésnapján, a kultúra napján a Kolibriben.
„Micsoda útjaim voltak nekem…
micsoda egy zűrzavar, hány tévedés,
tán hazudtam is, és volt egy kevés,
nem is tudom, hogy hívjam azt,
talán volt egy-két este…
ami nincs megnevezve,
és valószínű, hogy már így is maradnak;
nevezetlenül…”

Az est támogatója a Petőfi Irodalmi Múzeum – Cseh Tamás Archívum.

           cseh tamás archívum

Az ember tragédiája

Madách Imre nagylélegzetű drámai költeménye a gimnazisták kötelező olvasmánya. A Kolibri Színház előadása nem csak őket, de a kicsivel fiatalabbakat és az idősebbeket is megszólítja.

Az alkotók a szöveg hiteles tolmácsolása mellett arra törekszenek, hogy az újszerű színpadi megoldások, a digitális látványvilág és az interaktivitás révén minden korosztály maradandó élménnyel gazdagodjon, megtalálja a mű számára legfontosabb üzenetét. Lesznek, akiket a mű filozófiai rétege indít elmélyült gondolkodásra, míg másokat az újszerű látványvilág, a zene használata, vagy a színészi játék ragad magával. Lesz, aki az Évával, a színről színre egyre öregedő Ádámmal, vagy a Luciferrel átélt kalandokat, a megidézett történelmi korszakokat élvezi. Kihez az Úr, kihez az „ördög” érvei állnak majd közelebb. Lucifer is, az Úr is a teremtést és az embert szolgálja. Ha ezt elfogadjuk, megértjük, hogy a kétkedés a világ megismerésének éppen olyan fontos eszköze, mint a hit, a mese vagy a tudomány. Az interaktív történetmesélés és a digitális technológia új színházi lehetőségeit kutató PlayOn! nemzetközi együttműködés keretében létrejött előadásban a Kolibri Színház szinte teljes társulata részt vesz. Külön érdekessége az előadásnak, hogy Lucifer szerepét színházunk dramaturgja, Horváth Péter József Attila-díjas író játssza.

Az előadás időtartama kb. 170 perc egy szünettel.

Bemutató: 2021. október 16.

 

Emma csöndje

A hétéves Emma épp két hete, három napja és tíz perce jár iskolába. Más, mint az osztálytársai: különösen érzékeny a zajokra, és retteg, ha meg kell szólalnia mások előtt. Az emberekkel nehezen kommunikál, ám a tengeri állatokat megérti. Szülei munkahelyén, a tengerbiológiai kutatóközpont állatkórházában barátja lesz a sebesült cápa, a narvál, a lamantin, a rája, a polip. Emma úgy képzeli, hogy a világ egy nagy akvárium, ő pedig egy pici tengeri uborka az akvárium fenekén. A tengeri uborkák ugyanis nem zavarnak senkit. A tengeri uborkák láthatatlanok. Egy nap végletesen legyengült, kicsi kardszárnyú delfin érkezik a kórházba. Egyedül Emma képes megérteni őt, de ahhoz, hogy segíthessen, muszáj másokkal is megértetnie, mi a baj. Ehhez pedig le kell győznie önmagát. Nem lehet többé kicsi, láthatatlan tengeri uborka az akvárium fenekén.  

Az előadás – amellett, hogy érinti a környezetvédelem és a klímaváltozás égetően aktuális kérdéseit – egy különös kislány történetén keresztül mesél az egyén felelősségéről, a barátságról és a bátorságról a kisiskolás korosztálynak. 

Az előadás időtartama 75 perc egy szünettel.

Bemutató: 2021. szeptember 25.

 

2022-ben a X. JUBILEUMI KAPOSVÁRI ASSITEJ NEMZETKÖZI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZI BIENNÁLÉ-n
 
az ASSITEJ MAGYAR KÖZPONT ÜVEGHEGY-DÍJ-át nyerte el, mint 
a LEGJOBB GYERMEKSZÍNHÁZI ELŐADÁS
 
valamint a
 
a HALLGATÓI ZSŰRI KÜLÖNDÍJA-t kapta
gyermekszínházi kategóriában.