5 éves kortól

Mi újság?

Kolibri Fészek (VI. Andrássy út 74.)
II. félév

Játsszunk együtt színházat, papírral! Az üres papírra, újságlapokra rajzolni, színezni és festeni lehet. Régen papírra írták a leveleket, verseket és a sok regényt. Ma is papírra nyomtatják az újságok, folyóiratok, és a könyvek egy részét, de a papírból hajtogathatunk ember és állatfigurát, ollóval formálhatunk belőle csipketerítőt, készíthetünk repülőt, csákót. Papírból készül az egyszer használható tányér és pohár, szalvéta és zsebkendő, de ha jól összegyűrjük, megformáljuk, labdázhatunk is vele. Zörgethetjük hangszerként, ha sípot illesztünk hozzá, már szól is a papírtrombita. fésűzene.  A papír bármivé átváltozhat a színházban. Játékra csábít, mindent eljátszhatunk vele, ami az eszünkbe jut.

Mit jelent nekünk, mit kezdhetünk az összegyűlt, fölösleges papírral, mielőtt kidobjuk?  Te is hozz magaddal ilyen papírt a színházba, és meglátod!

Az előadás időtartama 40 perc, melyet rövid játék követ.

Bemutató: 2017. szeptember 30.

Az előadás a Small Size – Performing Arts for Early Years nemzetközi együttműködés keretében jött létre.

                  

Közreműködnek az alkotók:

Tisza Bea
Ruszina Szabolcs

Tervező: Orosz Klaudia
Zenei konzultáns: Novák János, Bornai Szilveszter
Az alkotók munkatársa: Vajdai Veronika

“A színpadon csak gyűrött újságpapírhalmok, – ez már a szuperszegény színház?!?  Aztán betoppan két tarkaruhás játszó és olyan fergeteges mókázásba kezd,  hogy gyermeki lelkünk menten beájul.  Kukába gyűrik a rengeteg papírt, majd lassan előszedik onnan, hogy ezerféle módon játsszanak vele. (…)
Nincs cselekmény,  nincs konfliktus,  nincs időegység:  Arisztotelésznek annyi!  Tisza Bea és Ruszina Szabolcs  veszett fantáziája, tengernyi ötlettel, egy szó nélkül, gesztussal, arcjátékkal alkotja meg pantomimikus geg-parádéját.  Novák János  csellója inspirálja a simítgatós, ütögetős ritmusjátékokat, igézően teremti meg az akusztikai hátteret. (…)
Egyedülállóan eredeti produkció akár hároméves kortól, de lenyűgözően izgalmas nagykorúaknak is.  Tisza Bea és Ruszina Szabolcs kreatív humorral fűszerezett  előadása valóban ÚJság: kiemelkedő  Újdonsága az Évadnak.” – Toptipp.hu, FehérElephánt írása

“A Mi újság?-ban nincs se történet, se szöveg: a semmiből születik a színház. (…) Mindeközben pedig folyamatosan rácsodálkozunk, hogy mi mindent lehet csinálni papírból. A két szereplő is egyre bonyolultabb – de házilag is elkészíthető, utánozható – csodákat varázsol a színpadra. Hiszen a papír tud zizegni, suhogni, elrejti a bújócskázókat; itt-ott bele kell tépni, lehajtani, összegyűrni, és máris kész a tévékészülék, a hajóskapitány kalapja, az olimpiai láng, a sárkány, a legújabb modell egy divatbemutatón. Tisza Bea és Ruszina Szabolcs egyre összetettebb szerepjátékokba bonyolódik bele, egy ponton túl már igazi clownok, akik papírba csomagolják a világot – vagy abból csomagolják ki? Igazi, családi színház: a játék, a teremtés derűjével és önfeledtségével.” – Mi újság, sütik? – Színház folyóirat, Rádai Andrea írása