14 éves kortól

Thomas Mann:

Mario és a varázsló

Kolibri Színház (VI. Jókai tér 10.)
I. félév

VII. Kaposvári ASSITEJ Biennálé Üveghegy-díjas előadása

Thomas Mann írására a legtöbben úgy emlékszünk, hogy az kizárólag egyetlen démonikus alakra, Cipollára, a bűvészre koncentrál, s ezt a képzetünket erősítik azok az elhíresült színpadi adaptációk is, amelyek Latinovits Zoltán vagy éppen Mácsai Pál jóvoltából épültek be a köztudatba. Pedig a mű egyik nagy erénye, hogy egy egész városka lakosságának idegrendszerét rajzolja meg a múlt század húszas éveinek fokozódó gazdasági és társadalmi válságának idején. A történetben Cipolla felbukkanásáig fontos és pontos benyomásokat szerezhetünk a fasizálódó Olaszország népének akkori hangulatáról és észjárásáról, méghozzá egy művelt européer szemszögéből.

Van-e esélyünk a szabad akaratra? Kívánjuk-e egymásnak, hogy legyen? Vagy jobban vágyunk arra, hogy mások uralkodjanak fölöttünk? A halhatatlan klasszikussá vált történetet fiatal nézőinknek ajánljuk.

Az előadás időtartama kb. 70 perc.

Bemutató: 2012. szeptember 30.

Szereplők:

Cipolla: Scherer Péter m.v.
Mario: Bárdi Gergő m.v.
Torre di Venere-i polgárok:
Alexics Rita, Balogh Márton István m.v., Bodnár Zoltán, Erdei Juli, Farkas Éva, Fehér Dániel, Gazdag László, Kormos Gyula, Krausz Gábor, Kőszegi Mária m.v., Megyes Melinda, Mészáros Tamás, Nizsai Dániel, Nyirkó Krisztina, Nyakas Edit m.v., Rácz Kármen, Rácz Kriszta, Sallai Virág, Szanitter Dávid, Szívós Károly, Tisza Bea, Török Ágnes, Varga Dóra m.v.

Zenei vezető: Bornai Szilveszter
Jelmez: Béres Mónika
Látvány: Bagossy Levente
Rendező munkatársa: Hajsz Andrea
Rendező: Bagossy László

Október 18. szerda 17:00
November 15. szerda 17:00

A Mariot adó Bárdi Gergő tehetséges fiatalember. A címszerepet vendégként játszó Scherer Péter kedvetlen, eleinte önmagától is viszolygó Cipollája – megkockáztatom – országos jelentőségű telitalálat. (…) Az előadás forgatókönyvét is jegyző Bagossy László munkája osztályon felüli. Biztos gesztussal teszi előadásának egyenrangú főszereplőivé – a kamasz nézőket. És (szerintem) ez a legtöbb, amit egy rendező elérhet. Nem csak a színészeit rendezi, de minket. Pontosan, higgadtan, mondhatni hűvös élvezettel hagy katarzis nélkül minket. – Az elnapolt katarzis – Tiszatáj Online, Édes Gabriella írása

(…) A Kolibri jelentős apparátust mozgató előadása tökéletes stílusegységet képvisel, a társulat remek összjátékkal hozza létre Torre di Venere mediterrán fürdőhelyi hangulatát, a jellegzetes „olaszos” (és mégis annyira ismerősen közeli) közeget. Remek választásnak mutatkozik Cipolla szerepére Scherer Péter, akinek figurája érzékelhetően idegen, mégis a biztos tudás birtokában, a színpadi alázat és szolgálat helyett az önmaga iránti feltétlen csodálat kiváltásának vágyával áll a deszkákon. – Mario és a varázsló/Kolibri Színház – 7óra7.hu, Ugrai István írása