KOLIBRI 30 – a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében

Program:

10.00 Kolibri 30 – Locspocs és a sárkánylány 

14.00 Kolibri 30 – Kvíz – Ez a program technikai okok miatt ELMARAD!

19.00 Kolibri 30 – Gála

Harminc évesek lettünk, s ebből az alkalomból 2022. május 14-én egy egész napos szülinapi meglepetéssel kedveskedünk közönségünknek: a minket szerető gyerekeknek, felnőtteknek, fiataloknak és idősebbeknek, akik 30 évvel ezelőtt láttak minket, s azoknak is  akik ma látogatnak el hozzánk először. 

Délelőtt 10 órától a Locspocs és a Sárkánylány c. előadásunkat izgulhatják végig.

Délután 14 órától egy játékos KVÍZ vetélkedőnek lehetnek aktív résztvevői vagy lelkes szemlélői .  A négy fős csapatokban 2 vállalkozó szellemű néző, 1 színész és egy színházi háttérszakember vesz részt. A közös játék során hallgathatunk fülbemászó dallamokat, megcsodálhatjuk számos előadás jelmezét, kipróbálhatjuk Háry János szekerét, felülhetünk János vitéz lovára. Megismerhetünk érdekes színházi mesterségeket és talalkozhatunk a Kolibri Színház művészeivel. 

Este 19 órától az elmúlt 30 év előadásainak dalaiból készült válogatással zárjuk a születésnapot. A GÁLÁ-n elhangzó dalok között visszaemlékezéseinket, történeteinket osztjuk meg nézőinkkel.

A Kolibri Színház vár!

 

Novák János ügyvezető igazgató gondolatai a jubileum kapcsán:

Harminc éves a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A kerek évforduló kiváló alkalom arra, hogy együtt ünnepeljük az elmúlt évtizedekben az alapító tagokhoz csatlakozó, több generációt felvonultató társulatot, szerzőket, alkotótársakat és az évek során velünk együtt felnövekvő, minket szerető közönséget. Jubilálunk a szülőkkel, tanárokkal és gyerekekkel, akik visszatérőn választják előadásainkat, újranézik a régi kedvenceket, izgatottan és bizalommal várják az új bemutatókat, a kolibris meglepetéseket.

Köszöntjük fenntartóinkat, akik lehetővé tették, hogy évről évre tovább fejlődjön társulatunk. A biztos háttér alapozta meg és működteti gazdag repertoárunkat, melyben 0-18 éves korig minden korosztály megtalálhatja az őt leginkább érdeklő tartalmakat.

Sok műfajban voltunk úttörők. Ma már színházunkban a báb- és élőszínházi előadások mellett operával, koncertekkel és mozgásszínházi produkcióval is rendszeresen találkozhatnak nézőink.

Kiszélesítettük a hagyományosnak tartott gyerekszínházi korosztályokat. Lemondtunk arról, hogy korhatár nélkül, „általában” játszunk gyerekeknek, cserébe rátaláltunk azokra a tartalmakra, melyekben a különféle korcsoportok ráismernek saját élményeikre, problémáikra. Magyarországon mi játszottunk először csecsemőkorú nézőknek, és úttörő szerepünk volt az ifjúsági korosztály sajátos nézőpontját bemutató előadások hazai elterjedésében is. A szakmailag magas színvonalú és gondos dramaturgiai munka eredménye, hogy a klasszikusok egyszerre szöveghű és formai újdonságokat kínáló feldolgozásai mellett rendszeressé váltak színházunkban a magyar ősbemutatók. Előadásainkban ismerős tartalmakhoz társulnak a meglepetések!

Külföldi kapcsolataink hozzásegítettek minket az aktuális nemzetközi sikerdarabok meghonosításához, és – ezzel párhuzamosan– a magyar szerzők európai megismertetéséhez. Ennek legfőbb fóruma a hazánkban 2000 óta kétévente megrendezett Kaposvári Nemzetközi ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé. 2003 óta folyamatos a részvételünk a több tucat társulatot felvonultató európai uniós együttműködésekben, mint a Glitterbird, a Platform 11+, a Platform Shift+, a Small Size, valamint a jelenleg is futó EuropeFiction, PlayOn! és Mapping. Ezt honorálták idén az online közvetítésben megtartott világkonferencián, melynek keretében ASSITEJ Életműdíjjal ismerték el eddigi munkám.

A kincseket, melyekre rátalálunk a nagyvilágban, elhozzuk a Kolibri Színházba, hogy a magyar gyerekek is megismerhessék azokat. A színházi élmény hozzájárulhat személyiségük megerősödéséhez, egész emberré válásukhoz. Szeretnénk, ha a színházunkban megélt élmények a konfliktuskezelésben, egyéni hivatásuk megtalálásában segítené őket életük során. Egy jó gyerek- vagy ifjúsági előadás elősegítheti, hogy nézőink felnőttként gazdagabb, boldogabb élet éljenek majd. Bízunk a színház személyiséget és közösséget egyaránt formáló, mintaadó szerepében! Együtt növünk fel!