14 éves kortól

100 ADY-dal a Kolibriben

A költő halálának századik évfordulójához közeledve egyre többen választanak kedvenc Ady-verset maguknak. Ezek a költemények nem csak Ady Endre szellemét idézik, de azokról is vallanak, akik ma is sajátjuknak érzik műveit.

 

Friedrich Hölderlin a Hyperion bevezetőjében arra inti olvasóit, ne használják művét compendium gyanánt, azaz sorvezetőként. Első Ady műsoromban, amit 1975 tavaszán a 25. Színházban Cseh Tamással, Pelsőczy Lászlóval, Papadimitriu Athinával és zenész barátaimmal mutattunk be, Hölderlin intését követve még abban a hitben éltem, hogy a dalokból kirajzolódik egy általános Ady-kép. A dalokhoz ellenpontként atmoszférikus zajokat társítottam, a versek között Zala Márk mondott prózarészleteket.

 

A Kolibri Pincében sorra kerülő jubileumi délutáni koncerten Molnár Piroska közreműködésével az első 50 dallal és prózával ezt, az – azóta Cseh Tamása cd-én is megörökített – régi Ady estet idézzük fel.

 

2019-hez közeledve, az elmúlt évtizedekben született dalok azzal szembesítenek, hogy mindig is sorvezetőként használtam a költő verseit, hogy megzenésítve őket elénekelhessem az engem foglalkoztató érzéseket. Ma már egyre inkább látom, hogy Ady zsenije nem sűríthető iskolás definíciókba, a megzenésítések is csak egy-egy dimenzióját rajzolhatják meg a verseknek, nyitva hagyva a lehetőséget számos más interpretáció számára.

 

Ady-dalaim rólam vallanak.

 

A jubileumi nap esti koncertjére választott 50 dal tükröt tart elmúlt éveim elé, életeseményeket, szerelmeket, barátságokat idéznek.

 

 

50+50! Novák János – Ady-dallal a 100-on!