Elhunyt Kássa Melinda

2019. 10. 29.

Fájdalommal tudatjuk, hogy életének 88. évében elhunyt szeretett munkatársunk, a Kolibri Színház alapító tagja, Kássa Melinda bábművész.

Kássa Melinda az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 1958-ban diplomázott. A Bábszínészképző Tamfolyamot 1960-ban végezte el, és már növendékként tagja lett az Állami Bábszínháznak. 1988-ban nyugdíjba vonult, de játszott továbbra is. 1992-től alapító tagja volt a Kolibri Színház társulatának. Bábszínészi munkája mellett a Kolibri Színház színészképző stúdiójában bábmozgatást tanított, és rendezéssel is foglalkozott.

Életéről, pályafutásáról így mesélt a Napkút online kulturális folyóiratban:

„Apám kisfiút: Tibort várt, de aztán belenyugodott, hogy lánya van. Az idők folyamán csodálatos kapcsolat alakult ki közöttünk, annál is inkább, mert anyám hatéves koromban meghalt, így nekem a szülőt az édesapám jelentette.
    Apámnak Abonyban mozija volt (itt éltünk gyermekkoromban), nagyon sok filmet láttam. A történetek néha összekeveredtek a valósággal, a szereplőket szinte rokonaimnak éreztem. Nem is volt éles elhatározás, hanem természetes, hogy én is valami ilyesmit szeretnék csinálni.
    Az elemi iskola elvégzése után a Baár-Madas református gimnáziumba kerültem bentlakónak. A legjobban az irodalmat kedveltem és a képzőművészetet. Majd jött a háború. 1948-ban érettségiztem. Utána felvételiztem a Színművészeti Főiskolára, az Iparművészeti Főiskolára és a bölcsészkar magyar szakára. Vőlegényem ez utóbbit tartotta a legmegfelelőbbnek. Így bölcsészdiplomát szereztem. Közben megszületett a fiam, majd a kislányom is. Nagy-nagy szeretettel neveltem őket.
    Egyszer csak hiányozni kezdett a „munkám”. Ekkor jött kapóra az Állami Bábszínház felhívása. Színészképző stúdiójukra felvételt hirdettek. A felvételin megfeleltem. Gondoltam, itt kiélhetem színészi ambícióimat, az irodalom iránti szeretetemet és a képzőművészet iránti vonzódásomat is. Így is lett. Még a stúdió befejezése előtt tagja lettem a bábszínháznak.

Gárdonyi Géza: A komédiás disznó

    Nagyon sok, gyerekeknek szóló előadásban vettem részt. Csak példaképpen: voltam a János Vitéz boszorkánya, Aladdin édesanyja, a Három kismalac Pufi malackája, Ludas Matyi hűséges kiskutyája, több száz előadásban Tensánszky Misi mókusa. Részt vettem számos turnén külföldön mint a Fából faragott királyfi címszereplője, játszottam a Petruskában, a Csodálatos mandarinban mint diákfiú, A katona történetében mint királylány. Megkaptam a Bábszínház aranygyűrűjét.
    Önálló műsort szerkesztettünk és játszottunk Meixler Ildikóval Turgudsz irgigy bergeszérgélni? címen. A Mikroszkóp Színpadon volt sikeres bemutatónk.
    Ötvennyolc éves koromban mentem nyugdíjba. Utána még játszottam repertoáron maradt darabjaimban.
    Amikor a bábszínház kettévált, nyugdíjas színészeit nem foglalkoztatta többé. Engem azonnal meghívtak a Jókai téren alakult Új Színházba alapító tagnak. Azóta is itt dolgozom a Kolibri Színházban. Megkaptam a színház Fészekrakó Díját. Itt végre lehetőségem nyílt a rendezésre is. Az első évben Tarbay Ede Profán misztériumát (betlehemes játék) rendeztem, majd Gárdonyi Géza három meséjét Komédiás disznó címen. Sorra került Arany János Rózsa és Ibolyája és Michael Ende Mosható és barátaija is. Ezek az előadások most is műsoron vannak a gyerekek nagy örömére. Október hónapban Wiesbadenben vendégszerepeltünk Gárdonyi Géza Komédiás disznó című német nyelvű előadásával.
    Az elkövetkező hetekben egy Móricz Zsigmond-előadásra készülök gyerekeknek, melynek gerincét A hét krajcár fogja alkotni.
    Ezenkívül a Kolibri Színház színészképző stúdiójában bábmozgatást tanítok a növendékeknek, ami szintén nagy örömömre szolgál.”

„Fèszekrakò hevületünkben baràtunk, tanàrunk, pèldakèpünk! Csalàdteremtő, hites, nagy művèsz! Velünk vagy, velünk maradsz, sokat gondolunk Ràd!” – búcsúzott tőle Novák János, a Kolibri Színház igazgatója.

Kássa Melinda 1930. január 18-án született Budapesten.

Emléke örökké velünk marad!