„Elemeztünk, gondolkodtunk, együtt lélegeztünk” – a EuropeFiction évadzáró szakmai táborának összefoglalója

2021. 08. 08.

Júliusban a EuropeFiction nemzetközi együttműködés keretében háromnapos szakmai tréning zajlott a Kolibri Színházban, amelynek összegzését és az erről készült kisfilmet az alábbiakban láthatjátok.

A július 9-11. között zajló szakmai tábor programjáról és eredményeiről a szakmai vezetők, Gyevi-Bíró Eszter, a Kolibri Színház színházi nevelési koordinátora és Eck Attila drámapedagógus, valamint a résztvevő fiatalok számolnak be:

„A Kolibri Színház mindig is a fiatalabb korosztályoknak szóló színházi programok otthona volt. Nem volt ez másként július 9. és 11. között sem, azzal a különbséggel, hogy a fiatalság teljes egészében birtokba vette a színház Jókai téren található épületét és három napon át alkothattak, tréningezhettek.

Az öt Ruhr-vidéki német színház és öt más európai színház – köztük a Kolibri Színház, szövetségben a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziummal – együttműködésével zajló EuropeFiction nemzetközi projekt elérkezett szokásos évadvégi szakmai programjához, amelyet idén – legalábbis részben – már nem csak az online térben rendeztek meg. A program előkészületeiről és tervezett menetrendjéről itt írtunk korábban: https://kolibriszinhaz.hu/europefiction-nemzetkozi-szakmai-tabor-a-kolibri-szinhazban/

Július 9-e, péntek: a találkozás és az első tréningek napja. A Kolibri Színház művésze, Krausz Gábor és egyik drámatanára, Eck Attila improvizációs és színészmesterség tréningeket tartottak, melyek során a magyar csapat bejárhatta és körbejátszhatta csaknem az egész színházépületet. Az intenzív tréningsor zárásaként a diákok színházi jeleneteket hoztak létre, amiknek hívómondata ez volt: A felszínen nem történik semmi, mégis mindennek jelentősége van. 3 izgalmas, bátran kísérletező jelenet született meg. Az első nap végén videokonferencia keretében online találkoztunk programbéli partnerünkkel a hamm-i Helios Theater csapatával. Az együttlétet magyar részről Gyevi Bíró Eszter és Őszi Balázs moderált. Közösen játszottunk és egy nagy beszélgetés keretében lezártuk az idei közös munkánkat.

Július 10-e, szombat: a nemzetközi online programok napja. A hangsúly ezen a napon a digitális tréningekre helyeződött. A résztvevő fiatalok nemzetközileg elismert művészekkel dolgozhattak együtt, akik a színház, a képzőművészet és az irodalom különböző területeiről érkeztek. A magyar diákok így összegezték élményeiket:

„Nekem személy szerint nagyon tetszett az online workshop, amin Jule Webernel vettem részt és a vers írásról beszélgettünk. Úgy gondolom tök sok hasznos gondolatot osztott meg velünk és mesélt mindenféléről ami a szakmával és a gondolataink kifejezésével kapcsolatos.”

„Szerintem a fim making workshop amit Philipp Wachowitz vezetett egy érdekes és tanulságos élmény volt számomra, mivel ennek segítségével jöttem rá arra hogy a filmkészítésben nem létezik olyan hogy technikai minimum, ezen kívül még élveztem azt a kommunikáció folyamatot ami Philipp és köztünk történt”

„A film making szerintem is nagyon nagyon érdekes volt. Sokat segített az a helyzetünkön, hogy Philipp Wachowitzen kívül mindenki más egy légtérben volt, emiatt könnyebben tudtunk egymással kommunikálni, és sokkal családiasabb volt a hangulat. A workshop alatt olyan vágási feladattal foglalkoztunk, amit sosem kezdtem volna magamtól el, mert úgy gondoltam nagyon hosszú és nehéz folyamat. Szerencsére tényleg nagyon egyszerű, érthető és érdekes volt minden, ami a workshop alatt történt, és kedvet is adott ahhoz, hogy itthon elkezdjem tanulmányozni a bonyolultabb vágási trükköket:)”

„Szerintem a story dive egy fantasztikus workshop volt! Engedte hogy a kreativitásunkat szabadjára engedjük, és még a technikai világba is betekintést nyerhettünk! Alapvetően szerintem egy szuper ötlet, mivel a jelenlegi helyzet miatt sokan be vannak zárkózva a lakásukba, és ez egy olyan kreatív program, amit a saját szobádból is élvezhetsz! Nagyon érdekes volt megkeresni mindennek a saját történetét, és hozzájárulni a saját ötleteinkkel..nagyon élveztem, és örülök hogy a része lehettem!”

„A film making nagyon élvezetes és érdekes volt számomra. Tartottam a workshopok napjától, hogy majd félreértek valamit, vagy máshogy csinálom a feladatot, esetleg körülvesz egy hatalmas stresszgumó, amitől majd nem fogok tudni dolgozni/érvényesülni… Philippnek,és a végtelenül türelmes, vicces és segítőkész személyiségének a fent említettekre nem került sor. Nyilván az is közrejátszik, hogy ezen a workshopon csak magyarok voltunk, ráadásul egy légtérben, így még családiasabb és lelkileg kényelmesebb volt a légtér. Érdekes trükkökre tanított meg minket, amiket valószínűleg a jövőben is fogunk tudni alkalmazni. Nagyon örülök, hogy a film makinget választottam, utólag sem tenném máshogy!:)”

„Én nagyon élveztem a Story Dive workshopot. Teljesen másra számítottam és felülmúlta az elképzeléseimet. Nagyon cukik voltak a workshop vezetői és érdekesen magyaráztak, ami nálam egy nagy plusz pont. A feladat elindította a fantáziámat és nagyon izgalmas volt a többiek munkáját is meghallgatni. Összességében örülök, hogy erre a workshopra jutottam be, mert nagyon jó élmény volt!”

A tréningek után a héten nyilvánosságra hozott, az éves színházi munkáinkat prezentáló filmekről beszélgettünk közösen. Elemeztünk, gondolkodtunk, együtt lélegeztünk videók mentén.

A nap zárásaként a EuropeFiction vezetői egy közös beszélgetésre invitálta az európai fiatalságot, melynek témája az elmagányosodás volt és annak kulturális jellemzői.

Július 11-e, vasárnap: az összegzés napja. Megint a valódi jelenlétet igénylő munkára fókuszáltunk. A magyar csapat számára ez a nap Gyevi Bíró Eszter és Fekete Balázs mozgástréningjeivel kezdődött, amikor egyrészt új élményeket szereztek a fiatalok, másrészt reflektálhattak a program során megtapasztalt online workshop-okra és a nyilvánosságra hozott, színházi filmekre is, amit a többi színház készített el az évad során a EuropeFiction keretében. A napot a tréningjeink során megtervezett jelenetek és etűdök felvételével és rögzítésével zártuk. Az elkészült videóanyag vágott verzióját a jövőben szeretnénk nyilvánosságra hozni.

Köszönettel tartozunk Novák János igazgatónak, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a színházépületet és megvalósulhatott ez a három, intenzív és élményekben gazdag nap. Ugyancsak hálánkat szeretnénk kifejezni Mikuska Péternek is, hogy segítette a program technikai lebonyolítását.”

Az időközben elkészült kisfilmet itt láthatjátok: