Ebben az évadban is nálunk küzd János vitéz

2014. 10. 01.

Minden évadban lekerülnek a repertoárról produkciók, hogy újak jöhessenek a helyükbe. Azonban vannak olyan darabok, amelyek évekig is műsoron maradnak. Ilyen a mi János vitézünk, aki október 4-én ismét a nagyszínpadon lesz látható. Ez alkalomból készítettünk kedvcsináló ajánlót.

Minden évadban lekerülnek a repertoárról produkciók, hogy újak jöhessenek a helyükbe. Azonban vannak olyan darabok, amelyek évekig is műsoron maradnak. Ilyen a mi János vitézünk, ami október 4-én ismét a nagyszínpadon lesz látható. Ez alkalomból készítettünk kedvcsináló ajánlót.

 

Már 2 éve műsoron!:

 

2012. április 14-én mutatta be Petőfi Sándor János vitézét a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A zenés mesejáték a magyar klasszikusok sorába illeszkedik, Novák János rendező az elbeszélő költemény eredetijét használta a produkció alapjául. A „hat nap és hat éj alatt írt népmesét”, a romantikus hevületet mai színházi technikával, bábbal, vetítéssel és táncokkal ötvözve játsszuk.

 

janosvitez

 

Ajánló a darab elé:

 

Kinek képzeled magad szívesebben? Kukorica Jancsinak vagy Iluskának? Francia királylány lennél gondolatban, vagy huszár? Lóháton vándorolnál, griffmadáron repülnél, vagy inkább óriás tenyerébe ülve szelnéd át az Óperenciás-tengert? Mintha egy kirakat tükrébe néznél, mely mögött megmozdulnak a babák, megszólítanak a tárgyak. A kendők boszorkánnyá változnak, a szalagokból erdő lesz, majd patak, a valóságból mese, a meséből valóság. A magyar irodalom tündökletes szépségű elbeszélő költeményét, Petőfi Sándor verses meséjét hallgatva, játszva, életre kel a költemény. Te vagy a hőse. Ülsz a színházban, és mi veled repülünk Tündérország felé, hogy amit keresel, végül mindig megtaláld.

 

janosvitez3

 

Novák János rendező-igazgató az előadásról:

 

– Egy Petőfi Sándor mű bemutatása nem lehet kérdés olyan gyerekszínházban, amely alapvető feladatának tartja, hogy magyar klasszikusokat is megismertessen az új generációkkal. Korábban is, a kortárs szerzők művei mellett mindig szerepelt a repertoárunkon Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond és Pilinszky János egy-egy alkotása.

 

– Bár az elbeszélő költemény Jankovics Marcell rajzfilmjében, Kacsóh Pongrác daljátékában és számtalan színházi, bábszínházi átdolgozásban ismert és népszerű, a Kolibri az eredeti szöveghez ragaszkodva készítette előadását.

 

– 20 éve az egyik első előadásunk Pilinszky János négy verses meséjének bemutatása volt. Nem írtunk hozzá keretjátékot. Zenével, vizuális, interaktív és bábszínházi elemekkel tarkítva a játékot alakítottuk ki a történetek színpadi nyelvét. Ugyanezzel a szándékkal közelítünk a János vitézhez. A fejezetek nem egységes stílusúak. Az első énekekben egy falusi történetet látunk, aztán egy obsitos tódításait idéző hihetetlen és mulatságos kalandokat élünk át, később népmesei figurák veszik körül hősünket, míg Tündérországban az élet vizével feléleszti szerelmét, Iluskát. A négyféle stiláris rész minket is különböző megoldásokra inspirált.

 

– E mögött a vers mögött olyan közös tudás van, ami nemzeti kincsünk. Generációk tanulják meg rajta keresztül az anyanyelvet, és ismerkednek meg nemzeti múltunkkal, amire büszkék vagyunk. Elementárisan fontosnak tartjuk, hogy mai színházi nyelven, szöveghűen, szép és izgalmas előadással hozzuk közelebb a mai gyerekekhez az olvasmányt, hogy felfedezhessék benne azokat az értékeket, amelyek miatt ma is fontos számunkra ez a költemény.

 

janosvitez2

 

Tudtátok?:

 

1. 1844-ben eredetileg Kukoricza Jancsi címmel hat nap, hat éjszaka alatt írta Petőfi a verses mesét, mely János hazatéréséig tartott. Miután 1845. március 6-án a Pesti Divatlapban megjelent a költemény, Petőfi a barátok unszolására tovább írta, az olvasók tanácsára pedig János vitézre változtatta címét.

 

2. A Kolibris meséhez Sipos Mihály, a Muzsikás együttes tagja, Kecskeméti Gábor és Bornai Szilveszter is játszott fel népdalokat, hanghatásokat, illetve Novák János is komponált részeket.

 

3. Tisza Bea nemcsak az egyik mesélőt alakítja a darabban, ő dolgozta ki a néptáncos elemekkel díszített színpadi mozgások koreográfiáját, Szívós Károly pedig segített a bábbetétek megtervezésében és rendezésében.

 

GYERTEK, VÁRUNK BENNETEKET!!!

János vitéz legközelebb október 4-én, szombaton 15 órakor küzd meg a franciákkal a nagyszínpadon!