Ad Libitum – Emlékkoncert Cseh Tamás születésnapján

2021. 01. 19.

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, születésének 78. évfordulóján Cseh Tamásra emlékezünk a Kolibri Színházban. Az emlékkoncert online videó stream formájában lesz látható.

Az emlékesten az Ad Libitum zenekarNovák János, Márta István, Kecskeméti Gábor, Bornai Szilveszter, Tóth Tamás és Cseh András – ad koncertet, a Cseh Tamás Archívum felvételeiből, Hanák Gábor szerkesztésében készült különleges összeállítással kiegészítve.

Novák János bevezetője:

Ad libitum – zenei szakkifejezés, jelentése: tetszés szerint. Ezután részletezik a zeneszerzők, mi az, amit az előadókra bíznak. (Tetszés szerinti tempó, ritmus, improvizált hangok, húrválasztás, hangszerelés stb.)

Tetszés szerint, Cseh Tamással.

Azt a korosztályt képviseljük Márta Istvánnal és Kecskeméti Gáborral, akik annak idején még elsődlegesnek tekintették a komolyzenei pályát. De ha úgy hozta a kedvünk, hangszereinken improvizálva megszólaltattunk népzenét, rockzenét, bluest, countryt, indulót vagy tangót. Első közös fellépésünkön, 1970-ben Kecskeméten, amit a rádió is közvetített, Márta Istvánnal közösen alapított zenekarunk neve Kamarabeat együttes volt. (Társaink voltak még Csontha András és Péterdi Péter.) Mikor öcsém, Novák Emil közvetítésével eljutott hozzánk a kérés, hogy egy, a 25. Színházban fellépő énekes zenésztársakat keres, rögtön régi zenekarunk „kemény magjára” gondoltam.

1973 márciusában a „Dal nélkül” című, 25. Színházi bemutatkozó esten már ebben a klasszikus felállásban – Márta István, Kecskeméti Gábor, Novák János – kísértük Tamást. Ekkor vettük fel az Ad Libitum nevet. 

Tamás ezután pár évig „váltott” zenész barátokkal, kettesben Másik Jánossal, Márta Pistával, Jakobi Lászlóval, végül velem lépett fel koncertjein. 1989-ben a Katona József Színházban, a „100. éjszaka” műsorban és 1990-ben, az első erdélyi turnén Márta István és én kísértük őt.

2013-ban Hanák Gábor felkérésére az Országos Széchényi Könyvtári emlékkoncertjén már Bornai Szilveszterrel és Tóth Tamással kiegészülve állt össze újra az Ad Libitum zenekar. Azóta is ebben az összeállításban játszunk. A ritka más alkalmaktól eltekintve, legtöbbször január 22-én, Cseh Tamás születésnapján tartunk közös koncertet. Az esteken egy-egy alkalommal Másik János, Víg Mihály, Bárth János is fellépett.

A Kolibri Színházban idén januárban lesz az ötödik közös Ad Libitum – Cseh Tamás emlékkoncertünk. A koncerten Cseh András énekli a Sztyopka dalt, Horváth Péter Bereményi Géza: A magyar Copperfield című regényéből olvas fel részleteket.

A műsorral a január 25-én 75. születésnapját ünneplő Bereményi Gézát is köszöntjük. Isten éltessen sokáig, Géza! 

A Cseh Tamás Archívum anyagából Hanák Gábor szerkesztésében eredeti filmkockákon jelenik meg köztünk Tamás. Igazi különlegességeket láthatnak a rajongók.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a koncert online formában lesz látható, az eseményre jegyek az InterTicket (jegy.hu) rendszerén keresztül vásárolhatók.

Ünnepeljünk együtt! Tartsatok velünk január 22-én Cseh Tamás születésnapján!

Novák János – Ad Libitum

Az koncertfelvétel, az archív felvételekből készült összeállítással együtt 2021. január 22. péntek 18 órától 24. vasárnap éjfélig lesz elérhető.

Jegyek az InterTicket (jegy.hu) rendszerén keresztül vásárolhatók – ide kattintva.

Mindenkit szeretettel várunk!