50. előadásához ért A medve, akit Vasárnapnak hívtak!

2017. 01. 25.

Január 25-én 50. alkalommal játsszuk A medve, akit Vasárnapnak hívtak című előadásunkat Kuthy Ágnes rendezésében. A történet gyerekrajzokon is megelevenedik.

Az Axel Hacke művéből készült bábelőadást 2015 áprilisában mutattuk be a Kolibri Fészekben, és a barátságos, puha szőrű, pántos nadrágos plüssmackó azonnal meghódította a gyerekközönséget.

Alex játékmedvéjét Vasárnapnak hívják. Füle kockás, mancsa puha, gombszemével szelíden néz. Akkor is, ha játékvonaton ül, akkor is, ha mesét hallgat, és akkor is, ha belenyomják a fejét a paradicsomszószba. De vajon mit gondol a medve, miközben egy szárítókötélen lóg a fürdőszobában? Fáj-e neki, ha megtépázzák, örül-e, ha megölelik? Van egyáltalán valami a derűsen csillogó gombszemek mögött? Alex nagyon szeretné kideríteni.

Egy reggel furcsa dolog történik: a kisfiú a szobája helyett egy játékboltban ébred. Körülötte hozzá hasonló fiúk és lányok sorakoznak a polcokon, az eladó egy öreg mackó, és a vevők is egytől-egyig medvék. Hamarosan Alexet is kiválasztja egy medvepapa, és hazaviszi a kicsinyének. Egy medvebocsnak, akit Vasárnapnak hívnak…

„A bábok kialakításánál sokféle macin gondolkodtunk – nyilatkozta a Fideliónak adott interjúban Kuthy Ágnes rendező – és végül (…) a Teddy mackók mellett tettük le a voksunkat. Arra jöttünk rá, hogy ezek a húszas évekbeli macik mind emberként vannak felöltöztetve és valamilyen karaktert, jellemet is ábrázol a megjelenésük. Mi pedig ezt a vonalat szerettük volna továbbvinni, hiszen a darabban megjelenő medvék is ugyanolyan emberszabásúan gondolkoznak és léteznek a medvevilágban, mint mi az emberek világában. A többi szereplőnél is igyekeztünk megtalálni azokat a tárgyakat, amelyek vizuálisan is magukban hordozzák azt a személyiséget, amit elképzelünk nekik.”

A produkció Alexics Rita, Fehér Dániel, Nizsai Dániel és Ruszina Szabolcs  szereplésével látható. A darabot színpadra írta Gimesi Dóra és Nagy Orsolya, a díszletet, a jelmezt és a bábokat Mátravölgyi Ákos tervezte, a zenét Novák János jegyzi.

Alex és a medvebocs története megihlette a budapesti Gárdonyi Géza Általános Iskola 2/c. osztályának tanulóit is, akik rajzokat készítettek az előadásról:

 

1.

2.

3.

 

4.

5.

  

6.

7.

Köszönjük a gyerekeknek a csodaszép rajzokat!