100 ADY-dal a Kolibriben

A költő halálának századik évfordulójához közeledve egyre többen választanak kedvenc Ady-verset maguknak. Ezek a költemények nem csak Ady Endre szellemét idézik, de azokról is vallanak, akik ma is sajátjuknak érzik műveit.

 

Friedrich Hölderlin a Hyperion bevezetőjében arra inti olvasóit, ne használják művét compendium gyanánt, azaz sorvezetőként. Első Ady műsoromban, amit 1975 tavaszán a 25. Színházban Cseh Tamással, Pelsőczy Lászlóval, Papadimitriu Athinával és zenész barátaimmal mutattunk be, Hölderlin intését követve még abban a hitben éltem, hogy a dalokból kirajzolódik egy általános Ady-kép. A dalokhoz ellenpontként atmoszférikus zajokat társítottam, a versek között Zala Márk mondott prózarészleteket.

 

A Kolibri Pincében sorra kerülő jubileumi délutáni koncerten Molnár Piroska közreműködésével az első 50 dallal és prózával ezt, az – azóta Cseh Tamása cd-én is megörökített – régi Ady estet idézzük fel.

 

2019-hez közeledve, az elmúlt évtizedekben született dalok azzal szembesítenek, hogy mindig is sorvezetőként használtam a költő verseit, hogy megzenésítve őket elénekelhessem az engem foglalkoztató érzéseket. Ma már egyre inkább látom, hogy Ady zsenije nem sűríthető iskolás definíciókba, a megzenésítések is csak egy-egy dimenzióját rajzolhatják meg a verseknek, nyitva hagyva a lehetőséget számos más interpretáció számára.

 

Ady-dalaim rólam vallanak.

 

A jubileumi nap esti koncertjére választott 50 dal tükröt tart elmúlt éveim elé, életeseményeket, szerelmeket, barátságokat idéznek.

 

 

50+50! Novák János – Ady-dallal a 100-on!

Almássy Bettina, Csúszda

na, Totál flúgos csajok 😛

Egy szerelem <3

Egy csöcsös kép XDD

S valami végleg megváltozik :’(

FeketeBárány, FarkatlanFarkas :@

Káosz, sötétség, gumicukrosbácsi :/

Csúszda LOL

 

Modern Piroska és a farkas-történet egy tinédzser lány online térben bolyongásáról, egy minduntalan megjelenő, el nem fogadott anyai kézről, az erdőben való eltévedésről, a kiútkeresés kilátástalanságáról, a helyes útról való letérés kínjairól, az öntudatlan önpusztító önvédelemről, ahonnan egyenes út vezet a legvéresebb Farkas asztalára, aki mindig készen áll enni!  

Az előadás létrejöttét az NKA támogatta.     

Az előadás időtartama kb. 45 perc + 45 perc feldolgozó foglalkozás 

Repül az alma

A népszerű svéd színpadi szerző, Anders Duus a Kolibri Színház felkérésére írt darabja egy zárkózott, emberkerülő öregúrról szól, akinek magányába egy nap betoppan az unokája, akivel korábban szinte semmilyen kapcsolata nem volt. A mogorva öreget a falubeli gyerekek sátánfajzatnak hívják és a saját rohadt almáival dobálják a házát. Vajon miért? Mi működteti a kirekesztett indulatokat, lehet-e bármit tenni ellenük? Vajon egy új, fiatal generáció képes lesz-e meghaladni a múltban gyökeredző előítéleteket? Az előadás nagyszerű szerepeket kínál a színház népszerű művészeinek, ifjú nézőinket pedig megismerteti egy olyan történettel, amely nem csak a távoli Svédországban, de nálunk is megeshet…

Az előadás időtartama kb. 45 perc.

Bemutató: 2018. április 7.

Már megint kezdik!

A darab tizenkét év körüli “hőse” Hicks, kettesben él az anyjával, amióta szülei elváltak. Most azonban úgy tűnik, az apja esetleg visszaköltözik hozzájuk. Jó lesz ez így? – Az elvált szülők gyermekének problémáját rendhagyó módon felvető mű kiskamasz szereplői maguk is most kezdik megtapasztalni a barátság, együttlét, különlét, őszinteség, empátia különféle formáit, hogy a történet végére nyitottabbá, befogadóbbá váljanak. Hogy a papa végül hazaköltözik-e az egyelőre maradjon titok…

Az előadás időtartama szünet nélkül kb. 60 perc.

Bemutató: 2016. december 3.

Nincsenapám, seanyám

I. félév

A darab tinédzser hősnője látszólag problematikus személy, rossz tanuló, szemtelen, szókimondó kamasz. Szülei elváltak, egyedül maradt, senkire sem számíthat. A bajban csak a régi, két hű barát, Dezső és Frici áll mellette. Hősünk macskái egyébként példátlanul furcsán viselkednek: cigarettáznak, irodalmi művekből idéznek, főleg Kosztolányi és Karinthy írásaiból. 

Az előadás időtartama 85 perc szünet nélkül.

Bemutató: szeptember 30.

 

  Platform logo      eu_flag_creative_europe_co_funded_pos_[rgb]_left       NKA_logo_2012

Klamm háborúja

Az iskola kényszer. Mindig is az volt, és mindörökre az is marad, és tanár és diák egyaránt éppen ennek a kényszernek köszönheti, hogy egyáltalán létezik. Mindig reméltem, hogy valaki belátja egyszer ezt, hogy egy szép napon levelet kapok egy volt diákomtól, hogy Klamm tanár úr, önnek igaza volt. És tudják, mi a vicc? Hogy sose kaptam ilyen levelet, egyet se. Mindegy, spongyát rá.

Kai Hensel 2002-ben Német Ifjúsági Színházi Díjjal elismert monodrámája egy tanár és egy osztály különös háborújának története. A tanulók levélben tudatják némettanárukkal, hogy őt tartják felelősnek az előző tanévben, az érettségi előtt öngyilkosságot elkövető iskolatársuk haláláért. Hadüzenetükben teljes ellenállást, igazi passzív rezisztenciát hirdetnek. Klamm tanár úr megpróbál a normális iskolai keretek között tovább tanítani, ám ebben az osztályban ez már nem lehetséges. Majd ő is meghirdeti saját háborúját, immár az egész iskola, valamennyi kollégája és az igazgató ellen. Abban reménykedik, hogy a diákokat ebben a furcsa háborúban maga mellé tudja állítani. Ők azonban továbbra is hallgatással válaszolnak egyre őrültebb megnyilatkozásaira. Jelenetről jelenetre foszlik le az elvárásoknak megfelelő viselkedés és modor hősünkről, aki végképp elveszítve a talajt lába alól, olyan tabukat is néven nevez, melyek az iskolai konvenciók alapjait kérdőjelezik meg.

Scherer Péter egy tanóra hosszúságú, kicsengetésekkel tagolt játéka a Németországban egyre népszerűbb osztályteremszínház első magyarországi adaptációja. A kamaszoknak szóló új, színházi műfaj iskolákban, osztálytermekben szembesíti a diákokat azokkal a sajátos problémákkal, melyekkel a mindennapi iskolai élet során találkoznak. Szórakoztatva, elgondolkoztatva segít fejleszteni a tizenévesek kommunikációs-, konfliktuskezelési és empatikus készségét. A darab sajátos dialógusa, melyben Klamm mondataira minden alkalommal a diákok némasága felel, akár a görög sorstragédiák, a főhős bukásával végződik.

Érzünk-e katarzist, vagy bármilyen elégtételt Klamm furcsa bocsánatkérését hallva? Vagy elnyeri, akár a legcsekélyebb mértékben is csodálatunkat riasztó őszintesége? Ezekre a kérdésekre az előadásokat követő beszélgetések során egymásnak kell megfelelniük az osztályteremben maradt diákoknak és tanároknak. A válaszok segítséget adhatnak mindnyájuknak a másik oldal, és saját helyzetük jobb megértéséhez.

Az előadás időtartama 70 perc.

Bemutató: 2008. január 19.